Nie każdy lubi baraninę... Mięso ma mocny i specyficzny smak.
Ja lubię z grilla, ale czasem zjem też przygotowaną inaczej.
Dziś przepis na pulpeciki z owcy z sosem pomidorowym i fetą. :)
Ja lubię z grilla, ale czasem zjem też przygotowaną inaczej.
Dziś przepis na pulpeciki z owcy z sosem pomidorowym i fetą. :)
* 500 g mielonej baraniny,
* 1/3 szklanki bułki tartej,
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
* szczypta soli,
* szczypta pieprzu,
* szczypta cynamonu,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* 1 jajko,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 szklanki sosu pomidorowego ( możesz użyć passaty ),
* 40 g sera feta,
* 200 g makaronu orzo ( możesz zastąpić innym ),
Przygotowanie :
W dużej misce zmieszaj mieloną owce, bułkę tartą, oregano, sól, pieprz, cynamon, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i jajko.
Z masy uformuj pulpeciki wielkości piłki do pin ponga.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż pulpety, przełóż na talerz, wytrzyj patelnie ręcznikiem papierowym, włóż pulpety z powrotem, zalej sosem, dodaj ser.
Z masy uformuj pulpeciki wielkości piłki do pin ponga.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż pulpety, przełóż na talerz, wytrzyj patelnie ręcznikiem papierowym, włóż pulpety z powrotem, zalej sosem, dodaj ser.
Przygotuj makaron według zaleceń producenta.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
Podawaj z makaronem :)
wyglądają świetnie:) chętnie bym zjadła takie danie:) super pomysł:)
OdpowiedzUsuń