7 września 2013

Owcze pulpety w pomidorowym sosie.


Nie każdy  lubi baraninę... Mięso ma mocny i  specyficzny smak.
Ja lubię z grilla, ale czasem zjem też przygotowaną inaczej.
Dziś przepis na pulpeciki z owcy z sosem pomidorowym i fetą. :)
 











Składniki :
                                                                     ( 4 porcje ) 


* 500 g  mielonej  baraniny, 
* 1/3 szklanki bułki tartej, 
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 
* szczypta soli, 
* szczypta pieprzu, 
* szczypta cynamonu, 
* 1 ząbek czosnku, 
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
* 1 jajko, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 2 szklanki sosu pomidorowego ( możesz użyć passaty ), 
* 40 g sera feta, 
* 200 g makaronu orzo ( możesz zastąpić innym ), 

Przygotowanie : 

W dużej misce zmieszaj mieloną owce, bułkę tartą, oregano, sól, pieprz, cynamon, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i jajko.
Z masy uformuj pulpeciki wielkości piłki do pin ponga.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż pulpety, przełóż na talerz, wytrzyj patelnie ręcznikiem papierowym, włóż pulpety z powrotem, zalej  sosem, dodaj ser. 
Przygotuj makaron według zaleceń producenta.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 10  minut. 

Podawaj z makaronem :) 



1 komentarz:

  1. wyglądają świetnie:) chętnie bym zjadła takie danie:) super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!