3 listopada 2014

Obiadowa sałatka z dużym kuskusem i krewetkami królewskimi.

Ostatnimi czasy na blogu zrobiło się cicho... Wszystko dlatego, że mój komputer umarł i czekam aż technicy  magicy coś z nim zrobią ;) Cały czas jednak gotuje co możecie obserwować na Instagramie @jusia_gotuje .
Dziś pierwszy na moim blogu przepis z krewetkami... Krewetek nie jadłam gdyż lata temu się do nich uprzedziłam i dopuszczałam wyłącznie w sushi ( smażone w tempurze ), postanowiłam jednak spróbować znowu i muszę stwierdzić, ze kiedyś zjadłam chyba źle przygotowane czy coś - okazało się, że krewetki są dobre!
Tak wiec dziś sałatka z kuskusu i krewetek, do przygotowania w jedyne 15 minut, idealna na lunch albo kolacje :)
Pyszna i prosta! 





Składniki : 

* 70 g dużego kuskusu, 
* 1/2 - 1 czerwonej chili ( w zależności jak ostro lubisz ), drobno posiekanej, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte, 
* 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 
* 10  krewetek królewskich, 
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę, 
* 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę, 
* 1 łyżka kaparów, 
* 1/2 awokado, pokrojonego w dużą kostkę, 
* 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego, 
* sol, pieprz, 



Przygotowanie : 

Krewetki umyj i osusz. 
W misce zmieszaj oliwę, czosnek, posiekana kolendrę lub pietruszkę i chili, dodaj krewetki i zamarynuj przez godzinę ( najlepiej zostawić na noc ).
Kuskus ugotuj wg zaleceń producenta, odcedź i ostudź, 
Podsmaż krewetki na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty, przewracając od czasu do czasu. 
W miedzy czasie zmieszaj kuskus z czerwoną papryką, kaparami, cebulą, awokado, szczypiorkiem, dodaj przygotowane krewetki.
Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj. 



2 komentarze:

  1. Uwielbiam kuskus! świetny pomysł na sałatkę :)
    Trzymam kciuki za komputer ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!