9 lutego 2017

Dhal ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem.





Dhal ( lub Dal ) to danie pochodzące z południowych Indii przygotowane na bazie roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzyca czy groch. 


Dhal jest bardzo prosty, szybki i tani do przygotowania. Można ugotować go na setki sposób i na pewno na blogu pojawią się kolejne przepisy. 



Dziś taki ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem - rozgrzewający i bardzo aromatyczny. 


Koniecznie spróbujcie !



Przepis pochodzi ze strony bbcgoodfood.com



Składniki :                                                              ( porcja dla 2-3 osób )

* 1 łyżka oleju kokosowego, ( można użyć innego ),
* 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę,
* 1 ząbek  czosnku, drobno posiekany,
* 2 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany,
* 1/2 małej papryczki chili, drobno posiekana,
* 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
* 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
* 1 duży słodki ziemniak, obrany i pokrojony w duże kawałki,
* 125 g czerwonej soczewicy ( połówek ),
* ok 350 ml bulionu warzywnego,
*  50 g  szpinaku,
* sól,
* kolendra bądź gruby szczypior do podania,



Przygotowanie :

Na dużej głębokiej patelni ( takiej do której masz przykrywkę ) rozgrzej łyżkę olej i podsmażaj cebulę do czasu aż zmięknie.

Następnie dodaj czosnek, imbir i chili a po minucie również przyprawy, smaż do czasu aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć.

Dodaj słodkie ziemniaki i zmieszaj tak aby całe pokryły się w przyprawach, dosyp soczewice i dolej bulion.

Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień na mały i gotuj około 20 minut. Po tym czasie soczewica powinna być miękka.

Dodaj szpinak, zmieszaj i dopraw do smaku solą.

Przed podaniem posyp kolendrą bądź grubym szczypiorem.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo dobrze. Uwielbiam strączki. Są źródłem białka, a także witamin i minerałów. Warto je jeść. Domyślam się, że skoro danie jest indyjskie, to pachnie kurkumą i innymi aromatycznymi przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią spróbowałabym tego pysznie wyglądającego dania. Uwielbiam kuchnię indyjską i soczewicę więc idealny przepis dla mnie. Dziękuję Ci bardzo za niego i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!