Dhal ( lub Dal ) to danie pochodzące z południowych Indii przygotowane na bazie roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzyca czy groch.
Dhal jest bardzo prosty, szybki i tani do przygotowania. Można ugotować go na setki sposób i na pewno na blogu pojawią się kolejne przepisy.
Dziś taki ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem - rozgrzewający i bardzo aromatyczny.
Koniecznie spróbujcie !
Przepis pochodzi ze strony bbcgoodfood.com
Składniki : ( porcja dla 2-3 osób )
* 1 łyżka oleju kokosowego, ( można użyć innego ),
* 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę,
* 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
* 2 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany,
* 1/2 małej papryczki chili, drobno posiekana,
* 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
* 1 duży słodki ziemniak, obrany i pokrojony w duże kawałki,
* 125 g czerwonej soczewicy ( połówek ),
* ok 350 ml bulionu warzywnego,
* 50 g szpinaku,
* sól,
* kolendra bądź gruby szczypior do podania,
Przygotowanie :
Na dużej głębokiej patelni ( takiej do której masz przykrywkę ) rozgrzej łyżkę olej i podsmażaj cebulę do czasu aż zmięknie.
Następnie dodaj czosnek, imbir i chili a po minucie również przyprawy, smaż do czasu aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć.
Dodaj słodkie ziemniaki i zmieszaj tak aby całe pokryły się w przyprawach, dosyp soczewice i dolej bulion.
Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień na mały i gotuj około 20 minut. Po tym czasie soczewica powinna być miękka.
Dodaj szpinak, zmieszaj i dopraw do smaku solą.
Przed podaniem posyp kolendrą bądź grubym szczypiorem.
Wygląda bardzo dobrze. Uwielbiam strączki. Są źródłem białka, a także witamin i minerałów. Warto je jeść. Domyślam się, że skoro danie jest indyjskie, to pachnie kurkumą i innymi aromatycznymi przyprawami.
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym tego pysznie wyglądającego dania. Uwielbiam kuchnię indyjską i soczewicę więc idealny przepis dla mnie. Dziękuję Ci bardzo za niego i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń