22 listopada 2017

Zupa krem z porów i ziemniaków z chrupiącym boczkiem.



Świetna zupa na jesień ! Kremowa i bardzo sycąca a w dodatku szybka i prosta do przygotowania - tak jak lubię !


Boczek można śmiało pominąć, zupa sama w sobie jest pyszna ;) 




Składniki:                                ( na 3 - 4 porcje ) 


* 1 łyżka masła, 

* 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę,

* 3 duże pory, bez zielonych części, około 350 - 400 g, umyte i pokrojone na kawałki,

* 3 ziemniaki, około 300 g, obrane i pokrojone w dużą kostkę,

* 750 - 1000 ml bulionu warzywnego,

* 100 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę,

* 2 łyżki posiekanego szczypiorku,


Przygotowanie : 


W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę i pory. Podsmaż przez chwilę.

Dodaj ziemniaki i przypraw dużą szczyptą soli i pieprzu.

Zalej wszystko bulionem i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, do czasu aż ziemniaki będą całkiem miękkie. 

W między czasie rozgrzej patelnie ( najlepiej bez tłuszczu ) i podsmaż boczek do czasu aż będzie chrupiący. 

Pokrój w kostkę. 

Kiedy ziemniaki będą już miękkie całą zupę zmiksuj blenderem na gładko. 
Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z boczkiem i szczypiorkiem. 


1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!