Świetna zupa na jesień ! Kremowa i bardzo sycąca a w dodatku szybka i prosta do przygotowania - tak jak lubię !
Boczek można śmiało pominąć, zupa sama w sobie jest pyszna ;)
Składniki: ( na 3 - 4 porcje )
* 1 łyżka masła,
* 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę,
* 3 ziemniaki, około 300 g, obrane i pokrojone w dużą kostkę,
* 750 - 1000 ml bulionu warzywnego,
* 100 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę,
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
Przygotowanie :
W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę i pory. Podsmaż przez chwilę.
Dodaj ziemniaki i przypraw dużą szczyptą soli i pieprzu.
Zalej wszystko bulionem i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, do czasu aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
W między czasie rozgrzej patelnie ( najlepiej bez tłuszczu ) i podsmaż boczek do czasu aż będzie chrupiący.
Pokrój w kostkę.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie całą zupę zmiksuj blenderem na gładko.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z boczkiem i szczypiorkiem.
smakowicie :)
OdpowiedzUsuń