Składniki :
* 1 kg kabaczka,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 żółtko,
* garść posiekanej natki pietruszki,
* 1 cebula,
* 4 łyżki bułki tartej,
* mąka ,
* pieprz,
* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Kabaczka umyć i pozbyć się pestek. Następnie pokroić na plastry o grubości około 2 cm, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli i odstawić na godzinkę. Wycisnąć i odlać płyn, który się zbierze.
Do startego kabaczka dodać jedno żółtko, posiekaną drobno cebulę, bułkę tartą, natkę pietruszki, około 1/2 szklanki mąki. Przyprawić łyżeczką soli i pieprzu i dobrze wymieszać.
Z powstałej masy formować okrągłe placuszki grubości około 1cm.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po około 4 minut z każdej strony.
*Placki świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub z ketchupem. Można także pod koniec smażenia ułożyć na nich plasterek sera żółtego.
Poproszę kilka takich placuszków! Nie jadłam jeszcze takich, ale wyglądają tak apetycznie, że chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie, sama muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńSa pyszne!! Lekko słodkawe (mimo dodatku soli)i bardzo sycące, a ze śmietaną mmmm !
UsuńApetycznie :-)
OdpowiedzUsuńplacki wyszły nam przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! :*
Właśnie zrobiaąm placuszki według Twojego przepisu...MIstrzostwo Świata!! :-) Dzięki!
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo :)
OdpowiedzUsuńWyszły super, sprawdzony przepis. Polecam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj i były PRZEPYSZNE! Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńproste w przygotowaniu, takie idealne dla laików gastronomicznych-czyli dla mnie ! a przede wszystkim pyszne, smakowały wszystkim! tylko, czy można je także wrzucić do piekarnika, zamiast smażyć na patelni? też wyjdą ? :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńTylko zadbaj aby nie przywarły :)
Zrobiłam dzisiaj dodając kilka startych i przesmażonych wcześniej kilku pieczarek, które należało zużyć. Placki zniknęły błyskawicznie, były pyszne. Mój kabaczek wystarczył na usmażenie tylko 12 placuszków. Szkoda:):)
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałem dwa kabaczki.Zrobiłem wg w/w przepisu. Zobaczymy za półtorej godzinki. Jeszcze się odezwę.
OdpowiedzUsuńZaraz zaczynam bo mam z działki dwa wielkie kabaczki, a szkoda, żeby się zmarnowały :p Raczej zrobię je bez natki
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdą smaczne :) Polecam również te : http://www.jusiagotuje.pl/2014/10/placki-z-cukinii-i-marchewki-z-zioami.html
UsuńCzyli pietruszka tylko do posypania? Do placków nie dodawać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Beata
Dodawać !
Usuńjakoś mi uciekło ;) już poprawiłam.
dziękuje i polecam.
zrobilem dzisiaj wyszly cudne dziekuje za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper !
UsuńPozdrowienia :)