Na placki z cukinni znajdziecie już przepisy na blogu :
* Wegańskie placuszki z cukinii i marchwi
* Placki z kabaczka
* Placki z cukinii z sosem pieczarkowym
Dziś mam dla Was trochę inne, do swojego miksu cukinii i marchewki dodałam posiekaną pietruszkę i świeży tymianek.
Dodatkowo zrobiłam pyszny sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, czosnku, natki pietruszki ze szczyptą soli i pieprzu - placki z tym sosem smakują niesamowicie !
Polecam na jesienny obiad :)
Składniki : ( 3-4 porcje )
* około 700 g kabaczka / cukinii,
* 1 duża marchewka,
* 130 - 150 g mąki,
* 1 jajko,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* 2 łyżki posiekanego tymianku,
* szczypta soli,
* szczypta pieprzu,
* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Cukinie umyj, obierz, zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach.
Dodaj szczyptę soli, wymieszaj o odstaw na 15 minut.
Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru wody, dodaj obraną i startą marchewkę, jajko, natkę pietruszki i tymianek, przypraw solą i pieprzem, zmieszaj dokładnie.
Do miski dodaj mąkę, tyle aby masa była dość gęsta.
Na patelni rozgrzej oliwę ( możesz smażyć bez oliwy jeśli masz odpowiednią patelnie ), nakładaj po łyżce masy i smaż placki po około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone placki odłóż na chwilkę na ręczniki papierowe.
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)