Zdaje się, że jesień się już rozgościła, te zimne poranki i szare, deszczowe dni ( przynajmniej tutaj ) :( .
Dzisiejszy przepis jest idealny na rodzinny obiad w środku tygodnia, mojemu małemu ( 1.5 roku ) bardzo posmakowło.
Chorizo i wędzona papryka sprawia, że potrawa jest bardzo smaczna i rozgrzewająca - mmm pycha!
Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a podczas gotowania możesz cieszyć się swoimi sprawami :)
Składniki : ( 4 porcje )
* 4 podudzia z kurczaka,
* oliwa do smażenia,
* 80 g chorizo, pokrojone w plasterki,
* 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę,
* 1/2 żółtej papryki, pokrojona w paski,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w paski,
* 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę,
* 350 ml bulionu drobiowego,
* 150g ryżu długoziarnistego,
* garść oliwek,
* 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
* szczypta pikantnej papryki lub chili,
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 łyżki posiekanego świeżego,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
W dużym garnku z przykrywką rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż kurczaka na złoty kolor z każej strony.
Dodaj chorizo i podsmażaj do czasu aż puści soki, dodaj czosnek, paprykę i cebulę, podsmaż przez chwilę.
Dodaj ryż i wymieszaj tak aby pokrył się olejem.
Zalej bulionem, dodaj paprykę i suszony tymianek, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do czasu aż kurczak i ryż będą gotowe ( około 45 minut ).
Delikatnie wymieszaj aby spulchnić ryż.
Przypraw do smaku, solą i pieprzem, dodaj oliwki i świeży tymianek.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń