Na blogu jest już jeden przepis na kotleciki rybne ( o ten )... Tym razem dodałam do nich zielony groszek i był to strzał w dziesiątkę :) Kotleciki są lekkie, pyszne a przygotowanie, jak sami widzicie, jest bardzo proste ;)
Idealny pomysł na rybę, nawet dla dzieci :)
Składniki :
* 250 g ugotowanych ziemniaków, wczorajsze będą w sam raz,
* 300 - 350 g ryby, może to być np mintaj,
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 3 kulki pieprzu,
* 150 g mrożonego zielonego groszku,
* 1 łyżka musztardy,
* 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotlecików,
* sól, pieprz,
* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Rybę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz włóż do garnka, zalej wrzącą wodą ( lub mlekiem ) i gotuj 10 minut. Na ostatnie 5 minut dodaj groszek. Odcedź.
Ugotowane ( i ostudzone ) ziemniaki ubij na gładką masę.
Dodaj ugotowaną rybę i groszek, musztardę, około 2 łyżek bułki tartej ( w zależności od konsystencji masy - powinna być gęsta jak np na kotlety mielone ), wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej oliwie na zloty kolor.
Podawaj z czym lubisz.
U nas z pieczonymi warzywami i sosem czosnkowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)