7 czerwca 2015

Proste i szybkie ciasto z rabarbarem.


 Pieczenia nie jest moją mocną stroną ale raz na jakiś czas piekę jakieś proste i szybkie ciasto ( najlepiej takie tez zagniatania ).
To właśnie jedno z takich  ciast.
Wilgotne, z kawałkami rabarbaru z lekką nutą pomarańczy. 





Składniki :

* 400 g  rabarbaru, pokrojonego w kawałki ( mniejsze lub większe ),
* 50 g  cukru,
* 220  g  masła, w temperaturze pokojowej,
* 220  g  cukru,
* otarta skórka i  sok z jednej pomarańczy,
* 320 g  mąki,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody  oczyszczonej,
* 3 jajka,
* 1-2 garście płatków migdałowych,
* cukier puder do posypania,



Przygotowanie :

Rabarbar zmieszaj  z 50 g  cukru i  odstaw na 30  minut ( nie odcedzaj ).

Naszykuj  blaszkę ( moja okrągła 26 cm ), wyłóż papierem do  pieczenia luz wysmaruj masłem i  wysyp mąką.
W misce zmieszaj  mąkę, proszek  do pieczenia i  sodę oczyszczoną.
W duzej  misce ubij mikserem na gładką masę masło, cukier, skórkę i  sok z pomarańczy.
Wciąż miksując dodaj  pojedynczo jajka. a następnie powoli  miks mąki. Miksuj  do  połączenia składników.
Na końcu  dodaj rabarbar razem z sokiem, który  się wytworzył.

Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj wierzch  i posyp płatkami  migdałów.
Wstaw do  nagrzanego  do 180  stopni piekarnika i  piecz około  70 - 80  minut.
Gdy ciasto  jest  gotowe wbita wykałaczka powinna wyjść czysta.

Ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne to ciacho, musisz częściej piec ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety mam dwie lewe rece do wypiekow :P ale probuje ;)

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!