25 czerwca 2015

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Lubię pierogi, nawet  bardzo, i  zdecydowanie powinna robić je częściej. Lubię też szpinak i  ser feta - dlaczego by więc nie połączyć tego wszystkiego?
Tak powstały pierogi ze szpinakiem i serem feta, a do tego podałam sos czosnkowy, który bardzo bardzo pasuje :)

Polecam na bezmięsny obiad :)

Z tych proporcji mi wyszło 45 sztuk.





Składniki :

Na ciasto :

* 3 szklanki  mąki, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 1 jajko, 
* 2/3 szklanki gorącej  wody  z łyżką oliwy, 

Na farsz : 

* 900 g  mrożonego szpinaku, 
* 200  sera feta, 
* sól, pieprz, 



Przygotowanie : 

Szpinak rozmróź, jeśli jest liściasty pokrój na kawałki, dodaj pokruszony ser feta i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Na stolnice przesiej mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek  jajko.
Stopniowo  dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto  przykryj ścierką i  zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i  rozwałkuj na grubość około 1,5 milimetra. 


Szklanką o  wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i  dobrze zlep  brzegi  ciasta -  ja użyłam do tego "maszynki", którą kupiłam w sklepie gospodarczym za 1.50 - super ułatwia życie.
Pierogi gotuj od razu  po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj  do  wrzątku po  kilka pierogów (tak  aby  luźno pływały) i  gotuj około 3 minut od czasu  wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi  wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i  ułóż na półmisku/tacy.

Podawaj z sosem czosnkowym - idealne połączenie :) 


Gotowe pierogi  można także zamrozić, jednak  trzeba przedtem nasmarować je oliwą. 



1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!