Falafel jest smaczny, sycący i zdrowy :) Idealny na lunch czy kolacje. Dobrze smakuje na ciepło i zimno...a przygotowanie go zajmuje mniej niż 10 minut ( jeżeli macie ugotowaną quinoa lub ryż ).
Spróbujcie koniecznie !!
Składniki :
* 1/2 szklanki ugotowanej quinoa lub ryżu,
* 1 puszka ciecierzycy ( bez wody ),
* 1/2 cebuli,
* 2 ząbki czosnku, obrane,
* 1 łyżeczka mielonego kminku,
* 1 łyżka maki ziemniaczanej,
* 1/2 łyżeczki soli,
* pieprz, do smaku,
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* oliwa do smażenia (ewentualnie),
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ( poza oliwą ) zmiksuj na gładką masę w robocie kuchennym.
Z gotowej masy formuj "kotleciki" lekko płaskie.
Na patelni rozgrzej oliwę ( ja swoje smażyłam bez ), układaj falafele i smaż po 3 minuty z obu stron.
Podawaj z ulubioną sałatą i sosem, na przykład czosnkowym.
Fajne danie. Bardzo lubię takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńAle to wygląda pysznie. Takie danie od razu kojarzy mi się z latem:-)
OdpowiedzUsuń