3 czerwca 2015

Domowy falafel w 10 minut .


Pomysł na pyszny  posiłek nie tylko dla fanów kuchni orientalnej.
Falafel jest smaczny, sycący i zdrowy :) Idealny na lunch czy  kolacje. Dobrze smakuje na ciepło i  zimno...a przygotowanie go zajmuje mniej niż 10 minut ( jeżeli macie ugotowaną quinoa lub ryż ).


Spróbujcie koniecznie !! 






Składniki :

* 1/2 szklanki  ugotowanej quinoa lub ryżu,
* 1 puszka ciecierzycy ( bez wody ),
* 1/2 cebuli,
* 2 ząbki  czosnku, obrane,
* 1 łyżeczka mielonego  kminku,
* 1 łyżka maki ziemniaczanej,
* 1/2 łyżeczki soli,
* pieprz, do  smaku,
* 3 łyżki  posiekanej  natki pietruszki,
* oliwa do smażenia (ewentualnie),



Przygotowanie :

Wszystkie składniki ( poza oliwą ) zmiksuj na gładką masę w robocie kuchennym.
Z gotowej masy  formuj  "kotleciki" lekko płaskie.
Na patelni rozgrzej oliwę ( ja swoje smażyłam bez ), układaj  falafele i smaż po 3 minuty z obu  stron.
Podawaj  z ulubioną sałatą i sosem, na przykład czosnkowym.



2 komentarze:

  1. Fajne danie. Bardzo lubię takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to wygląda pysznie. Takie danie od razu kojarzy mi się z latem:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!