28 czerwca 2015

Biszkopt na tort.

Tak  się czasem zastanawiam czy  nadejdzie taki  dzień w którym polubię pieczenie...mam cichą nadzieję, że tak. Tymczasem nadal  jest  to dla mnie coś nie znanego, coś czego zawsze się obawiam.
Dlatego też przepisy  na ciasta pojawiają się rzadko, a jak już są to nie jest to nic skomplikowanego.

Tym razem przepis na biszkopt. Upiekłam go już kilka razy  i za każdym się udał. Ostatnio  powędrował to tortu  dla teścia ( przepis na ten tort także się pojawi  na blogu ).

W każdym bądź razie... Z przepisu wychodzi  biszkopt, który  możecie przekroić na dwa grubsze blaty  lub trzy cienkie, jeżeli chcesz uzyskać trochę grubszy wystarczy dodać 1 jajko, po jednej  łyżce mąki i dwie łyżki cukru ( kierując się zasadą : na każde jajko po łyżce mąki i dwie łyżki cukru). 


Składniki : 

* 4 jajka, 
* 4 łyżki mąki pszennej ( zwykłej ), 
* 4 łyżki  mąki  ziemniaczanej, 
* 8 łyżek drobnego cukru, 
* 1/2 łyżeczki proszku do  pieczenia, 

Przygotowanie : 

Jajka : białka oddziel od żółtek. 
Mąka : Mąkę przesiej  razem z proszkiem do  pieczenia. 

W dużej wysokiej  misce ubij  białka na sztywną pianę, cały  czas miksując dodaj  powoli cukier.
Następnie ( cały  czas miksując ) dodaj pojedynczo żółtka jaj, ubijaj jeszcze chwilkę.
Przełącz mikser na wolne obroty, do masy dodaj przygotowaną wcześniej mąkę i  delikatnie zmieszaj. Wystarczy  dosłownie kilka obrotów śmigieł. Uważaj  aby  masa się nie zważyła ( możesz też użyć łyżki  -opcja bezpieczniejsza). 


Masę przełóż do nasmarowanej  masłem i wysypanej  mąką lub wyłożonej papierem do  pieczenia okrągłej blaszki (moja o średnicy  23 cm ). Wstaw do  nagrzanego  do  180  stopni piekarnika i  piecz około 40  minut do  tak  zwanego  suchego patyczka.

Pozostaw biszkopt  do  ostygnięcia a następnie wyjmij z formy. 



* tort z wykorzystaniem tego biszkoptu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!