29 czerwca 2015

Prosty tort z truskawkami.

Tort... Hmmm... w dalszym ciągu  nie umiem piec ale staram się jak mogę ;)
Dzisiejszy  przepis jest  banalnie prosty - na prawdę -  i  zdaje się, że dobrze wygląda :) 

Wykorzystałam TEN przepis na biszkopt, mi  zawsze wychodzi ( a kilka razy już piekłam ). Nie nasączałam biszkoptu i uważam, że jeżeli blaty posmarujemy dżemem nie ma takiej konieczności. 

Jeszcze masa...masa w torcie jest lekka i lekko słodka - jak dla mnie idealna -  świetnie pasuje do owoców, jest moją ulubioną ( w dodatku prosta w przygotowaniu ;)

Truskawki z powodzeniem możecie zastąpić innymi owocami np. malinami lub jagodami. 



Składniki : 

* biszkopt ( np z tego przepisu ) ostudzony i przekrojony  na dwa blaty, 
* 6 łyżek dżemu ( ja użyłam truskawkowego, ale wybierz jaki lubisz ), 
* 500 g  truskawek lub innych  owoców, 
* 400  ml śmietany  kremówki (36 % ), mocno  schłodzonej, 
* 500  g  serka mascarpone, 
* 6 łyżek cukru pudru bądź drobnego do wypieków ( kiedyś zapomniała kupić cukru pudru, dałam drobny i różnicy  nie było), 



Przygotowanie :

Truskawki umyj, oberwij szypułki, odłóż kilka do dekoracji ( około  80 - 100 g), resztę pokrój  w plastry lub połówki ( jeżeli  truskawki  nie są wielkie ). 


Śmietanę kremówkę ubić mikserem na bardzo sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier.
Dodaj  serek  mascarpone i  delikatnie wymieszaj, możesz użyć łyżki ( bezpieczna opcja ) lub miksera na wolnych obrotach ( dosłownie kilka ruchów ), uważaj  jednak  aby  masa się nie zważyła! 


Oba blaty  posmaruj dżemem ( po 3 łyżki na każdy ). 

Następnie na blacie, który  będzie spodem ułóż połowę przygotowanych truskawek.
Następnie rozsmaruj, w miarę równo, 1/3 masy śmietanowej, przykryj drugim blatem i powtórz sprawę z truskawkami.

Kolejną 1/3 masy posmaruj wierzch  tortu a resztą bok. Postaraj się aby nie było widać ciasta, użyj  do tego szpatułki lub noża długiego i zaokrąglonego.

Tort wstaw do  lodówki  na minimum 2-3 godzinki.
Nie długo przed podaniem udekoruj pozostałymi  owocami, nie robię tego od razu ponieważ pokrojone owoce po 3 godzinach  nie wyglądają równie apetycznie co świeże. 

Możesz też do  dekoracji użyć posiekanych  orzechów lub na przykład płatków migdałów.

Gotowe !
Proste, prawda ? 



* moje dziecko jak zawsze bardzo pomocne ;)

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!