4 lipca 2015

Karkówka z grilla.

Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka... Osobiście uwielbiam rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj), szaszłyki ( mniam ) i karkówkę oczywiście ( np taką ).
Dziś kolejny przepis na grillowaną karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;) .
Jak zawsze prosto, myślę że wszystkie składniki  znajdziecie w swojej skrytce z przyprawami ( rozmaryn można zastąpić suszonym - około 1 łyżeczki). 

Receptura sprawdzi się także w piekarniku ( polecam temperaturę około 150 stopni i coś między  godzinką a półtorej ).

Spróbujcie koniecznie! 


Składniki :

* 5 łyżek  oliwy,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1 łyżeczka tabasco (ilość zależna od preferencji smakowych ),
* 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki,
* duża szczypta pieprzu,
* kilka gałązek  rozmarynu,
* 4-6 plastrów karkówki,



Przygotowanie :

Karkówkę umyj i osusz.
Oliwę, sos sojowy, tabasco, czosnek, paprykę, pieprz zmieszaj  w szklance.
Karkówkę ułóż w blaszce / misce, polej  przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz.
Pomiędzy kawałki mięsa włóż gałązki rozmarynu.
Całość szczelnie zamknij i  wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Grillowanie : 

Karkówkę ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i  grilluj przez około  8  minut ( w zależności jak bardzo wysmażone mięso lubisz ), przewróć w połowie czasu.
Jeśli  masz cierpliwość i  język Ci  nie ucieka zawiń mięso w folię aluminiową i odłóż na kilka minut ( mięso  będzie bardziej  soczyste).

Grillowana karkówka świetnie smakuje z musztardą ( mój  ulubieniec ) czy  z sosem czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!