Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka... Osobiście uwielbiam rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj), szaszłyki ( mniam ) i karkówkę oczywiście ( np taką ).
Dziś kolejny przepis na grillowaną karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;) .
Jak zawsze prosto, myślę że wszystkie składniki znajdziecie w swojej skrytce z przyprawami ( rozmaryn można zastąpić suszonym - około 1 łyżeczki).
Receptura sprawdzi się także w piekarniku ( polecam temperaturę około 150 stopni i coś między godzinką a półtorej ).
Spróbujcie koniecznie!
Składniki :
* 5 łyżek oliwy,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1 łyżeczka tabasco (ilość zależna od preferencji smakowych ),
* 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki,
* duża szczypta pieprzu,
* kilka gałązek rozmarynu,
* 4-6 plastrów karkówki,
Przygotowanie :
Karkówkę umyj i osusz.
Oliwę, sos sojowy, tabasco, czosnek, paprykę, pieprz zmieszaj w szklance.
Karkówkę ułóż w blaszce / misce, polej przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz.
Pomiędzy kawałki mięsa włóż gałązki rozmarynu.
Całość szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Grillowanie :
Karkówkę ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i grilluj przez około 8 minut ( w zależności jak bardzo wysmażone mięso lubisz ), przewróć w połowie czasu.
Jeśli masz cierpliwość i język Ci nie ucieka zawiń mięso w folię aluminiową i odłóż na kilka minut ( mięso będzie bardziej soczyste).
Grillowana karkówka świetnie smakuje z musztardą ( mój ulubieniec ) czy z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)