17 lipca 2015

Nektarynki / brzoskwinie pod kruszonka.

Ten deser jest idealny. Naprawdę ! To prawie tak jak gorąca szarlotka z lodami tylko, że szybciej ( no i  bez cynamonu  :P ). Robi się szybko, świetnie smakuje a do tego te lody ahh.
W każdym bądź razie koniecznie musicie spróbować! 


Na blogu  znajdziecie także przepis na takie crumble z truskawkami :) 





Składniki :                                                      ( 3-4 porcje, ale mogą być też dwie :D )

* 3 nektarynki  lub brzoskwinie,
* 2 łyżeczki brązowego  cukru,
* 2 łyżki  masła,
* 5 łyżek cukru  pudru,
* 5 łyżek  mąki,
* ulubione lody  do podania, 



Przygotowanie : 

W małej miseczce zmieszaj  składniki na kruszonkę ( masło, mąkę i  cukier puder ).

Nektarynki umyj, osusz, wyjmij pestkę i pokrój  na kawałki np na ósemki.
Przełóż do  naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i wmieszaj.
Cały  wierzch  zasyp kruszonką.
Wstaw do  nagrzanego  do  180 stopni piekarnika i  piecz około 30  minut, do  czasu  aż kruszonka zacznie się rumienić.

Gotowy ( gorący )  deser wyłóż na talerzyki razem z kulką ulubionych  lodów.



3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!