Przepisy na drinki nie pojawiają się często, jednak na blogu znajdziecie już dwa rodzaje mojito : standardowe i truskawkowe. Dziś do tego grona dołącza arbuzowe i trudno powiedzieć, które jest najlepsze... Wszystkie są pyszne i każdego warto spróbować.
Wersja bezalkoholowa tez jest pycha ;) rum zastąp sprite'm lub wodą :)
Składniki : ( 2 drinki )
* 1 szklanka arbuza pokrojonego w kostkę, bez skory i pestek, plus kilka kawałków do dekoracji,
* 1 limonka, pokrojona na 6,
* 100 ml białego rumu,
* 10 listków mięty, plus kilka listków do dekoracji,
* 2 łyżeczki brązowego cukru,
* szklanka lodu,
* woda gazowana
Przygotowanie :
Arbuza wrzuć do blendera i zmiksuj - jeśli nie masz blendera po prostu rozgnieć arbuza - powstały sok możesz przecedzić przez sitko ale nie jest to konieczne. Do soku z arbuza dodaj rum i wymieszaj.
Do każdej szklanki włóż po 3 kawałki limonki, kilka listków mięty, dodaj łyżeczkę brązowego cukru i ubij tak aby limonka puściła sok.
Do szklanek dolej sok arbuzowy z rumem, zamieszaj. Wrzuć po kilka kostek lodu i dopełnij wodą.
Na wierzchu możesz ułożyć kawałki arbuza i mięty.
Jestem na wielkie tak ! :)
OdpowiedzUsuńrok temu robiłam truskawkowe - wyszło super.
OdpowiedzUsuńTo pewnie też będzie genialne w smaku :)
Idealne na upał. Zapisuję do zrobienia.
OdpowiedzUsuń