5 lipca 2015

Szaszłyki tikka z grilla.

Kolejny przepis na danie z grilla.
Tym razem trochę indyjskie smaki. Jeśli  lubicie curry  na pewno szaszłyki przypadną Wam do  gustu. Mięso jest bardzo  aromatyczne i  soczyste - pyszne.
A przepis ? Przepis jak  zawsze prosty, nawet  bardzo.
Ja używam pasty tikka masala firmy  Patak's - chyba najlepsza jakiej próbowałam, ale możecie użyć dowolnej  a nawet przygotować ją sami ( tutaj przepis od Jamie'go Olivera ).




Składniki: 

* 2 piersi z kurczaka, 
* 1 papryka np czerwona, 
* 1/2 małej  cukinii, 
* 1-2 czerwone cebule,
* 1 czubata łyżka pasty  tikka masala ( polecam Patak's ),
* patyczki do szaszłyków, namoczone, 



Przygotowanie : 

Piersi z kurczaka pokrój na równe kawałki mniej  więcej  1.5 cm na 1.5 cm. Przełóż do  miski i wymieszaj z pasta tikka. Przykryj i odstaw do  lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).
Przed samym przygotowaniem szaszłyków pokrój  warzywa.
Paprykę w dużo  kostkę, cukinię w 1 cm plasterki ( chyba, że jest  duża to w mniejsze kawałki ), cebulę w ósemki.
Mięso razem z warzywami nadziewaj  na patyczki ( kolejność nie ma znaczenia ).

Gotowe szaszłyki  układaj  na średnio rozgrzanym grillu i piecz około  15-20 minut, od czasu  do  czasu  przewracając.

Świetnie smakują z sosem czosnkowym ;)

1 komentarz:

  1. Szaszłyki drobiowe z grilla to jeden z moich letnich ulubieńców. Z tymi warzywkami muszą smakować cudnie :) U nas zawsze obowiązkowo boczek wędzony jeszcze natrafia na patyczek, fajny aromacik daje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!