Kolejny przepis na danie z grilla.
Tym razem trochę indyjskie smaki. Jeśli lubicie curry na pewno szaszłyki przypadną Wam do gustu. Mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste - pyszne.
A przepis ? Przepis jak zawsze prosty, nawet bardzo.
Ja używam pasty tikka masala firmy Patak's - chyba najlepsza jakiej próbowałam, ale możecie użyć dowolnej a nawet przygotować ją sami ( tutaj przepis od Jamie'go Olivera ).
Składniki:
* 2 piersi z kurczaka,
* 1 papryka np czerwona,
* 1/2 małej cukinii,
* 1-2 czerwone cebule,
* 1 czubata łyżka pasty tikka masala ( polecam Patak's ),
* patyczki do szaszłyków, namoczone,
Przygotowanie :
Piersi z kurczaka pokrój na równe kawałki mniej więcej 1.5 cm na 1.5 cm. Przełóż do miski i wymieszaj z pasta tikka. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).
Przed samym przygotowaniem szaszłyków pokrój warzywa.
Paprykę w dużo kostkę, cukinię w 1 cm plasterki ( chyba, że jest duża to w mniejsze kawałki ), cebulę w ósemki.
Mięso razem z warzywami nadziewaj na patyczki ( kolejność nie ma znaczenia ).
Gotowe szaszłyki układaj na średnio rozgrzanym grillu i piecz około 15-20 minut, od czasu do czasu przewracając.
Świetnie smakują z sosem czosnkowym ;)
Szaszłyki drobiowe z grilla to jeden z moich letnich ulubieńców. Z tymi warzywkami muszą smakować cudnie :) U nas zawsze obowiązkowo boczek wędzony jeszcze natrafia na patyczek, fajny aromacik daje :)
OdpowiedzUsuń