20 sierpnia 2015

Jagodzianki - prosty przepis.

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych drożdżówek. Zawsze myślałam, że ich przygotowanie jest piekielnie trudne ( jak wszystkiego co trzeba zagniatać, piec itd ), okazuje się, jednak że nie taki diabeł straszny jakim go  malują :D
Do przygotowania moich jagodzianek użyłam dokładnie tego samego ciasta co do drożdżówek z jeżynami, sprawdziło się :) 

Na blogu w niedługim czasie pojawią się także drożdżówki z budyniem :)
Stay  tuned :D 



Składniki :                                                    ( na 15 jagodzianek )

* 250 ml  mleka,
* 40 g drożdży,
* 500 g  mąki, plus do podsypania,
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
* 3 jajka,
* 50 g  masła, rozpuszczonego,
* 300 g  jagód lub borówek, 
* 1 łyżka cukru,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
* lukier, 



Przygotowanie :

W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj  zaczyn.
W 250 ml ciepłego  mleka rozpuść dwie łyżki  cukru, dwie łyżki  mąki  i  pokruszone drożdże.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do  nagrzanego do  40  stopni Celsjusza piekarnika i  zostaw na około  5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).

Jagody umyj i osusz, wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej i łyżką cukru - odstaw.

Mąkę przesiej do miski razem z cukrem wanilinowym, dodaj dwa jajka, 50  g  rozpuszczonego i  przestudzonego masła a także powstały zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby  było  zbyt  klejące dodaj  mąki.

 Ciasto przełóż do miski  wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30  minut -  ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej  wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około  10-15 minut. 

Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki ( około 75 g  każda ). "Bułeczki" ułóż na papierze do  pieczenia i  odstaw do wyrośnięcia na 15  minut -  szybka wersja do  piekarnika ( 40  stopni ) na 5 minut.

Każdą kulkę rozgnieć palcami na placek, na środek nałóż kopiastą łyżkę jagód. Sklej  brzegi  ciasta podobnie jak skleja się pierogi, uformuj jagodzianki i ułóż na papierze do pieczenia sklejeniem do dołu.

Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Wstaw do nagrzanego do 180  stopni piekarnika i  piecz około  12-15 minut - do czasu  aż ładnie się zarumienią.

Dodatkowo upieczone jagodzianki  możesz polać lukrem :) 

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!