5 sierpnia 2015

Drożdżówki z jeżynami ( prosty przepis ).

Jeszcze niedawno ciasto  drożdżowe wydawało mi się nie na moje siły -  czytaj bardzo trudne. Jakiś czas temu upiekłam swoje pierwsze ciasto drożdżowe z owocami ( wkrótce na blogu ) z przepisu teściowej. Okazało się, że nie jest to takie straszne ...Tak więc poszłam za ciosem i tak powstały drożdżówki. Przepis powstał po przeczytania kilkunastu przepisów na drożdżówki - wyszedł ;) W opisie przygotowania podaje także wersje przyśpieszoną - u mnie działa ponieważ nie jestem zbyt cierpliwa ;)
Mam nadzieję, że spróbujecie i już nigdy nie kupicie "sklepowych" drożdżówek. 


Składniki :                                                    ( na 15 drożdżówek )

* 250 ml  mleka,
* 40 g drożdży,
* 500 g  mąki, plus do podsypania,
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
* 3 jajka,
* 50 g  masła, rozpuszczonego,
* 400 g  jeżyn,
* 2 łyżki cukru,



Przygotowanie :

W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj  zaczyn.
W 250 ml ciepłego  mleka rozpuść dwie łyżki  cukru, dwie łyżki  mąki  i  pokruszone drożdże.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do  nagrzanego do  40  stopni Celsjusza piekarnika i  zostaw na około  5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).

Jeżyny umyj i  osusz, wymieszaj z dwoma łyżkami  cukru i  odstaw.

Pozostałą mąkę przesiej do miski razem z cukrem wanilinowym, dodaj  dwa jajka, 50  g  rozpuszczonego i  przestudzonego masła a także powstały  zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby  było  zbyt  klejące dodaj  mąki.

 Ciasto przełóż do miski  wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30  minut -  ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej  wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około  10-15 minut. 

Gotowe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość około  1.5 cm -  będzie to  bardzo  łatwe.
Następnie przy użyciu  szklanki wytnij  koła, pozostałe ciasto  zagnieć, rozwałkuj i wytnij  kółka.  "Placki" ułóż na papierze do  pieczenia i  odstaw do wyrośnięcia na 15  minut -  szybka wersja do  piekarnika ( 40  stopni ) na 5 minut.

W miedzy czasie przełóż jeżyny  na sitko i odcedź sok. 


W wyrośniętych plackach dnem szklanki ( mniejszej  niż do  wykrawania ) delikatnie zrób wgłębienia. Do dołeczków nakładaj  po  łyżce odcedzonych jeżyn.

Brzegi ciasta posmaruj  roztrzepanym jajkiem.

Wstaw do nagrzanego do 180  stopni piekarnika i  piecz około  12-15 minut - do czasu  aż brzegi ładnie się zarumienią.

Dodatkowo upieczone drożdżówki  możesz polać lukrem :) Pycha !

2 komentarze:

  1. Uwielbiam drożdżówki! Z jeżynami jeszcze nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!