15 sierpnia 2015

Krewetki na maśle z czosnkiem w ryżu.

Z krewetkami jest tak : kiedyś za nimi nie przepadałam i jadłam wyłącznie w sushi, które kocham. Potem przyszła ciąża i trochę smaki mi się zmieniły :) teraz je lubię.
Lubię też dania jednogarnkowe :D szybkie i  proste - oczywiście.
Tak powstał ten obiad, zaakceptowany przez całą rodzinę :)
Pyszny jednogar z czosnkiem i pomidorami :)



Składniki :                                       ( 3-4 porcje) 

* 350  g  krewetek królewskich,
* 2 łyżki  masła,
* 3 ząbki  czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* 1 cebula, drobno posiekana,
* 300 g  ryżu,
* 1 kostka rosołowa, ja użyłam domowej  z tego przepisu,
* 500 ml wrzątku,
*1 puszka krojonych pomidorów,
* 1 szklanka jarmużu pokrojonego w kawałki,
* 200 g mrożonego groszku,
* 3 łyżki  posiekanej natki pietruszki,
* sól, pieprz,



Przygotowanie :

Krewetki  umyj, osusz i wyczyść z jelit ( czarne żyłki ).

Na patelni z wysokim brzegiem i przykrywką rozgrzej  łyżkę masła, dodaj krewetki i czosnek.
Smaż około  3 minut co  chwilę przewracając -  krewetki  powinny  być lekko  różowe.
Zdejmij na talerzyk i ostaw.

Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę masła, dorzuć posiekaną cebulę i  podsmażaj przez chwilę o  czasu  aż zmięknie. Dodaj  ryż, pomidory, kostkę rosołową oraz połowę wody.
Gotuj  pod przykryciem około 10  minut co  jakiś czas sprawdzając czy  woda nie wchłonęła się całkowicie, dolewaj po  trochu w miarę potrzeby.
Po 10 minutach dodaj groszek, jarmuż i gotuj do czasu aż ryż będzie miękki w razie potrzeby dolej  wody. Na minutę przed końcem dodaj  krewetki.
Przypraw do smaku  solą i  pieprzem, dodaj  natkę pietruszki  i  zmieszaj.

3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!