Nie mam pojęcia dlaczego przepis na humus nigdy nie pojawił się na blogu. Robię go dość często, oboje z synem go uwielbiamy - najbardziej z marchewkami lub ogórkiem.
Świetnie sprawdza się też na przykład z krakersami na imprezach.
Często zmieniam dodatki, tak więc zapewne w niedługim czasie pojawią się kolejne przepisy.
Jeśli pozbędziesz się skorek z cieciorki humus będzie bardzie kremowy. Łatwo to zrobić - wystarczy obrócić ziarenko w palcach i skórka zejdzie, jest to jednak dość czasochłonne. ;)
Składniki :
* 1 puszka ciecierzycy, odsączonej,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 duży ząbek czosnku,
* duża szczypta słodkiej papryki,
* duża szczypta mielonego kminu,
* szczypta soli,
Przygotowanie :
Wszystkie składniki włóż do malaksera, dodaj 4 łyżki wody i zmiksuj na gładką masę.
Jeżeli humus będzie za gęsty dodaj jeszcze kilka łyżek wody aż do uzyskania upragnionej konsystencji.
super, że bez tahini!!! <3 kupię dzisiaj ciecierzycę i na pewno wypróbuję. mam wreszcie swój blender ręczny (Morphy Richards, świętny sprzęt!) z takim pojemnikiem jak ten Twój, więc nie powinnam mieć problemów, bo bardzo szybko blenduje! dzięki za przepis! ;)
OdpowiedzUsuńProsze bardzo :)
UsuńDaj znac jak smakowal :)
wyszło ekstra;)dodałem jeszcze kolendry mielonej.
OdpowiedzUsuńJa dodałam więcej czosnku :) bardzo chciałam zrobić z tahini. Ale u mnie w całej wsi nie było nigdzie sezamu :( A twój przepis sprawdził się rewelacyjnie. Pyszny ten humus i taki sycący:) Polecam twój przepis
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłem, wersja z chilli.
OdpowiedzUsuńA co za problem z tahini, mozna wrzucic do miksowania troche uprazonego na patelni sezamu i bedzie z tahini :)
OdpowiedzUsuńJa akurat robię wersję bez tahini po prostu dlatego, że jestem uczulona na sezam.
OdpowiedzUsuńMoj ulubiony przepis ja dodaje suszone pomidory i pietruszke :D
OdpowiedzUsuńPyszny, zrobiłam tak jak u Ciebie w przepisie i super :)) jak długo mogę go trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńŚwietny humus. Szczególnie super, że bez tahini :)
OdpowiedzUsuń