26 września 2015

Sałatka z kuskusu z pieczoną dynią.

Kolejny jesienny przepis z dynią w roli głównej. 
Uwielbiam zabierać do pracy posiłki, które łatwo spakować i nie trzeba ich odgrzewać. Do takich zdecydowanie należy ta sałatka. 
Jak dla mnie same pyszności :) dynia, suszone pomidory, oliwki i ser feta. 
Koniecznie musicie spróbować



Składniki :                                        ( dwie porcje na główny posiłek ) 

* 300 g  dyni, samego miąższu,
* 1 łyżeczka oliwy,
* 1/2 szklanki kuskusu,
* szczypta soli,
* szczypta słodkiej papryki,
* szczypta suszonego  rozmarynu,
* szczypta suszonego tymianku,
* szczypta czosnku granulowanego,
* 1/2 łyżeczki masła,
* 50 g  suszonych pomidorów, pokrojonych w małe kawałki 
* 40 g  sera feta, pokruszonego, 
* garść szpinaku, pokrojonego w kawałki, 
* garść oliwek,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżka soku z cytryny / limonki,



Przygotowanie : 

Dynie pokrój na kawałki o boku  około 1 cm, zmieszaj  z oliwa, ułóż na blaszce i  wstaw do nagrzanego do  180  stopni piekarnika. Piecz około 25 minut, do  czasu  aż kawałki będą miękkie. Ostudź.

Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając do  wody sól, paprykę, rozmaryn, tymianek, czosnek a także masło. Ostudź.

Dynię, kuskus, suszone pomidory, ser, szpinak i oliwki zmieszaj  razem z sokiem z cytryny i oliwą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!