Pyszny, gęsty i bardzo kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego i awokado. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub jako dip na przykład do pieczonych słodkich ziemniaków ( zdrowszych frytek - przepis tutaj).
Sos wykorzystałam między innymi do sałatki z komosą ryżową - przepis tu.
Składniki : ( 2 porcje )
* 1/2 dużego awokado,
* 1 łyżeczka soku z limonki,
* garść kolendry bądź natki pietruszki ( z łodyżkami ),
* szczypta pieprzu,
* szczypta płatków chili lub kawałek świeżej papryczki,
* 70 g jogurtu naturalnego,
Przygotowanie :
Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj na gładko.
Jeżeli nie masz malaksera...
W misce rozgnieć awokado na papkę, dodaj jogurt naturalny, sok z limonki, drobno posiekaną kolendrę / pietruszkę, dopraw do smaku szczyptą pieprzu i chili.
Dokładnie zmieszaj.
super pomysł na sos :D wykorzystam :D
OdpowiedzUsuń