12 września 2015

Kremowy sos do sałatek z awokado.


Pyszny, gęsty i bardzo kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego i awokado. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub jako dip  na przykład do pieczonych  słodkich ziemniaków ( zdrowszych frytek - przepis tutaj).
Sos wykorzystałam między innymi do sałatki z komosą ryżową - przepis tu




Składniki :                               ( 2 porcje ) 

* 1/2 dużego awokado,
* 1 łyżeczka soku z limonki,
* garść kolendry bądź natki pietruszki ( z łodyżkami ),
* szczypta pieprzu,
* szczypta płatków chili  lub kawałek świeżej papryczki,
* 70 g  jogurtu naturalnego,



Przygotowanie :

Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj na gładko.
Jeżeli nie masz malaksera...
W misce rozgnieć awokado na papkę, dodaj jogurt naturalny, sok z limonki, drobno posiekaną kolendrę / pietruszkę, dopraw do  smaku szczyptą pieprzu i  chili.
Dokładnie zmieszaj. 

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!