29 września 2015

Chili con carne.

Prosty przepis na chili con carne, na prawdę prosty! ;) 
Przygotowania zajmą Wam jedynie kilkanaście minut - to świetny pomysł obiad gdy nie macie czasu stać w kuchni. 

Dawno temu dzieliłam się z Wami przepisem na chili con carne zrobione z "resztek" burrito - przepis znajdziecie tutaj, warto go także sprawdzić - możecie mieć dwa różne obiady z jednego :P 

Jeśli  meksykańska kuchnia to Wasza bajka polecam Wam spróbować buritto, które powala smakiem ;) 

Składniki :

* 2 łyżki oliwy, 
* 2 małe cebule, pokrojone w drobną kostkę, 
* 2 ząbki  czosnku, drobno posiekane, 
* 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę, 
* 400 g wołowego  mięsa mielonego ( lub miksu wołowego i wieprzowego ),
* 4 duże pomidory (możesz użyć pomidorów z puszki), 
* puszka czerwonej  fasoli, 
* puszka kukurydzy, 
* 1 łyżeczka chili w proszku ( jeśli  lubisz pikantne potrawy dodaj troszkę więcej ), 
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 
* sól, pieprz, 




Przygotowanie : 

Pomidory sparz i  obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki. 
Na dużej  patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i  czosnek.
Podsmażaj przez kilka minut aż cebula zmięknie, dodaj  paprykę i przyprawy ( chili, kmin, szczyptę soli i pieprzu ).
Dodaj mięso i podsmażaj do  czasu aż się zarumieni. Dodaj  pomidory, fasole, kukurydzę i  trochę wody ( około 1/2 szklanki). 

Wszystko przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 
Przypraw do  smaku.
Podawaj na przykład z ryżem i łyżką śmietany ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!