20 września 2015

Tortille z kurczakiem i papryką.

Tortilla to świetna propozycja na obiad, kolacje czy do zabrania ze sobą, robi się szybko, smakuje dobrze no i nie trzeba odgrzewać, bo zimna też jest pyszna. 
W tym przypadku jako sosu użyłam salsy pomidorowej, ale ketchup, majonez czy  musztarda też się super sprawdzają. Co kto lubi. 
Spróbujcie zabrać kiedyś ze sobą zamiast kanapek ;)

PS. to kolejny przepis do którego utraciłam zdjęcia przy  awarii komputera :( 



Składniki :                              ( 4 porcje )

* 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
* 2 kolorowe papryki, pokrojone w cienkie paski, 
* 1 duża czerwona cebula, pokrojona w półplasterki, 
* 4 łyżeczki  przyprawy  fajita ( ja użyłam domowej  mieszanki z tego przepisu ) lub przyprawy  do  gyrosa,
* 2 łyżki  oliwy  do smażenia,
* 4 tortille,
* 4 łyżki  salsy  pomidorowej ( przepis tutaj) lub guacamole ( przepis tutaj ),
* dodatki np. sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewki - co lubisz,

Przygotowanie : 

Piersi z kury umyj, osusz i  pokrój na kawałki ( paseczki lub kostkę ), zmiesza z 2 łyżeczkami przyprawy.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj  kurczaka i  podsmażaj przez kilka minut do  czasu aż mięso  się zrumieni. Zdejmij z patelni i  odłóż na bok.
Na tej  samej  patelni rozgrzej  pozostałą łyżkę oliwy, dodaj papryki i  cebulę a także resztę przyprawy. Smaż przez kilka minut często  mieszając aż warzywa będą miękkie.
Zmieszaj warzywa z kurczakiem.

Tortille podgrzej  aby zmiękły, możesz to  zrobić w mikrofali, piekarniku lub na patelni.

Na każdy  placek, mniej  więcej  na środek,  nałóż łyżkę salsy  pomidorowej lub guacamole, 1/4 przygotowanego wcześniej  farszu i  ulubione warzywa.
Zawiń kawałek  placka do  środka a następnie zwiń tortille w rulon.

Gotowe ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!