23 września 2015

Dyniowe scones.

W sam raz na pierwszy dzień jesieni :) Zapowiadałam wcześniej więcej przepisów z dynią, oto jeden z nich.
Cudowne scones ! 

Brytyjska klasyka - maślane bułeczki najczęściej podawane z masłem i dżemem. Idealnie pasują na śniadanie, najlepiej jeszcze cieplutkie ;), są bardzo sycące także ze szklanką mleka / kakao / kawy mogą stanowić idealny początek dnia. 
tradycyjnie nie mają dodatku dyni ( of course ) i przypraw korzennych, ale z nimi  zdecydowanie smakują lepiej... w dodatku ten dyniowy lukier :) -  pycha.
Na koniec powiem jeszcze, że są bardzo proste do  zrobienia, nawet  facet sobie poradzi ;)

Koniecznie musicie spróbować! 





Składniki :                                       ( na 8  bułeczek ) 

* 360 g  mąki,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta sody oczyszczonej,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
* szczypta mielonego imbiru,
* szczypta mielonych goździków,
* 1/4 szklanki brązowego cukru,
* 3 łyżki cukru,
* 6 g  masła,
* 1/2 szklanki  puree z dyni,
* 3 łyżki  maślanki,
* 1 duże jajko,
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego,



Składniki na biały  lukier : 

* 1 szklanka cukru pudru, 
* 3 łyżki śmietanki 12%, 

Składniki na pomarańczowy lukier :

* 3/4 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżka puree z dyni,
* szczypta cynamonu,
* szczypta gałki muszkatołowej,
* szczypta mielonego imbiru,
* 1 łyżka śmietanki 12 %



Przygotowanie :

W duże  misce zmiesza  dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki, cukier brązowy i  zwykły.
Dodaj  masło i  wetrzyj je dokładnie w mąkę tak  aby  nie pozostały żadne kawałki.

W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, maślankę, jajko i ekstrakt waniliowy.

Dodaj  mokre składniki do suchych i  zmieszaj łyżką, zagnieć ciasto ( w razie potrzeby  podsyp  delikatnie mąką ), będzie dość klejące.

Z ciasta uformuj okrąg  o przekątnej  około 20  centymetrów i  grubości około 1.5 centymetra.
Pokrój na 8 trójkątów.

Scones ułóż na papierze do  pieczenia lb wysmarowanej oliwą blaszce, wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut - wbity w ciasto  patyczek powinien wyjść czysty.

Upieczone scones wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 10  minut.

W między  czasie przygotuj lukier.

W miseczce zmiesza cukier puder ze śmietanką.
Lukier powinien być dość gęsty, nie lejący.

W drugiej  miseczce zmieszaj cukier puder, puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i  śmietankę. Ten lukier powinien być trochę rzadszy od białego.

Ostudzone scones posmaruj dość grubą warstwą białego  lukru, możesz to  zrobić pędzelkiem albo łyżeczką.  Odstaw bułeczki do zaschnięcia na kilka minut.

Pomarańczowy lukier przełóż do szprycy z najmniejszą końcówką lub do  woreczka z którego odetnij mały kawałek jednego z rogów.
Lukier wyciśnij na bułeczki  tworząc zygzak.

Odstaw do  zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!