16 września 2015

Pełnoziarnisty chleb z sezamem - bez drożdży, jajek, nabiału.

Niedawno pokazywałam Wam przepis na prosty chleb pełnoziarnisty i  wtedy  byłam przekonana, że już prościej się nie da... A jednak !
Czytając jednego z zagranicznych blogów pod przepisem na wegański chleb z komosą ryżową znalazłam przepis na prosty chleb wegański... "A co mi tak, spróbuje w końcu to tylko trochę mąki" - wprowadziłam zmiany co do dodatków ( nie miałam siemienia lnianego jak  w oryginale 20 g ).

Co z tego wyszło ? Koniecznie musicie sami  spróbować - w końcu to tylko trochę mąki ;)
Powiem Wam tylko, że chleb jest  bardzo smaczny, wilgotny i  sycący - pycha ! ;) 




Składniki :                        ( na jeden bochenek ) 

* 330 g  mąki  pełnoziarnistej,
* 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka cukru,
* 60 g  ziaren sezamu ( u mnie mix białych i czarnych ),
* 500 ml  wody  gazowanej,



Przygotowanie : 

Wszystkie suche składniki zmieszaj ze sobą w dużej  misce.
Dodaj wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj używając łyżki.
Masę przełóż do  formy  wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Posyp wierzch sezamem.
Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i  piecz około 40 minut. 

4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!