19 września 2015

Pieczona dynia z sezamem i fetą.

Jesień zbliża się wielkimi krokami, zwłaszcza tutaj w Anglii, poranki są już zimne i mgliste a słońce zachodzi coraz wcześniej.
Nieodłącznym elementem jesieni ( przynajmniej dla mnie ) jest  dynia - i  nie chodzi  tutaj o Halloween ;)
Na blogu znajdziecie przepisy na muffinki z puree z dyni czy dyniowe kopytka, a dziś dołącza do nich dynia pieczona z dodatkiem miodu i fety.

 Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, możecie ją dodać do sałatki, zjeść jako dodatek czy jako samodzielny posiłek.
Pycha :)
Warto spróbować ! 





Składniki :                                                  ( 1 porcja, lub dwie jako dodatek )

* 400 g dyni,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżka ziaren sezamu,
* 1 -2 łyżki płynnego miodu,
* 1 łyżka octu  balsamicznego,
* 20 - 30 g  sera feta, pokruszonego,
* suszone płatki chili,
* szczypta suszonej natki pietruszki,





Przygotowanie :

Dynie umyj i obierz, pokrój na kawałki 1 cm na 1cm, zmieszaj z oliwą.
Wyłóż na blaszkę i  piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zmieszaj z ziarnami sezamu i wstaw do  piekarnika na kolejne 10  minut.
Miód połącz z octem balsamicznym.
Upieczoną dynię polej  sosem, przypraw  natką pietruszki i  płatkami  chili ( ilość wg. uznania ), posyp fetą.

Gotowe !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!