27 lipca 2016

Tajskie curry z krewetkami w sosie orzechowym.


Kolejny przepis na pyszne curry.

Tym razem tajskie smaki, krewetki i sos orzechowy -  na prawdę musicie spróbować !

To jest pyszne i  bardzo  szybkie do  przygotowania :) 

Ja swoje podałam z makaronem soba ( bardzo go lubię ;) ) ale świetnie pasuje tez do  ryżu ;) 




Składniki :

* 200 - 300 g  krewetek,
* 2 łyżki oliwy,
* 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej,
* 3 łyżki soku z limonki,
* 1.5 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry,
* 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę, 
* 2 kolorowe papryki ( u mnie żółta i czerwona ),pokrojone w cienkie paski, 
* 1 szklanka mleka kokosowego,
* 2 łyżki masła orzechowego,
* 1 łyżka sosu ostrygowego,
* 2-3 łyżki sosu rybnego,
* mały pęczek kolendry, łodyżki drobno posiekane, zostaw kilka listków do  podania, 
* sól, pieprz,
* jogurt naturalny - do podania,
* 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych,



Przygotowanie : 

Krewetki  umyj, wyjmij  jelita.
W miseczce zmieszaj pół łyżki  pasty  curry z posiekaną papryczką chili, sokiem z limonki i krewetkami. 

Odstaw do  lodówki na około 30  minut.

Na głębokiej  patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj paste curry mieszaj przez kilkanaście sekund ( aż zacznie pachnieć ), dorzuć cebulę i paprykę, smaż przez 5 minut  często  mieszając.

Na patelnie dodaj mleko  kokosowe, masło orzechowe, sos ostrygowy, sos rybny i posiekane łodyżki kolendry, gotuj na wolnym ogniu około 10  minut , do  czasu aż sos zgęstnieje. 


W między czasie na małej  patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy i podsmaż krewetki przez 3-5 minut - do  czasu aż się zaróżowią.

Dodaj krewetki do sosu razem z posiekaną kolendrą.

Dopraw do  smaku  solą i pieprzem.

Podawaj z makaronem lub ryżem, z łyżką jogurtu i posiekanymi orzechami. 



2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!