Kolejny przepis na pyszne curry.
Tym razem tajskie smaki, krewetki i sos orzechowy - na prawdę musicie spróbować !
To jest pyszne i bardzo szybkie do przygotowania :)
Tym razem tajskie smaki, krewetki i sos orzechowy - na prawdę musicie spróbować !
To jest pyszne i bardzo szybkie do przygotowania :)
Ja swoje podałam z makaronem soba ( bardzo go lubię ;) ) ale świetnie pasuje tez do ryżu ;)
Składniki :
* 200 - 300 g krewetek,
* 2 łyżki oliwy,
* 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej,
* 3 łyżki soku z limonki,
* 1.5 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry,
* 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę,
* 2 kolorowe papryki ( u mnie żółta i czerwona ),pokrojone w cienkie paski,
* 1 szklanka mleka kokosowego,
* 2 łyżki masła orzechowego,
* 1 łyżka sosu ostrygowego,
* 2-3 łyżki sosu rybnego,
* mały pęczek kolendry, łodyżki drobno posiekane, zostaw kilka listków do podania,
* sól, pieprz,
* jogurt naturalny - do podania,
* 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych,
Przygotowanie :
Krewetki umyj, wyjmij jelita.
W miseczce zmieszaj pół łyżki pasty curry z posiekaną papryczką chili, sokiem z limonki i krewetkami.
Odstaw do lodówki na około 30 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj paste curry mieszaj przez kilkanaście sekund ( aż zacznie pachnieć ), dorzuć cebulę i paprykę, smaż przez 5 minut często mieszając.
Na patelnie dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe, sos ostrygowy, sos rybny i posiekane łodyżki kolendry, gotuj na wolnym ogniu około 10 minut , do czasu aż sos zgęstnieje.
W między czasie na małej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy i podsmaż krewetki przez 3-5 minut - do czasu aż się zaróżowią.
Dodaj krewetki do sosu razem z posiekaną kolendrą.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z makaronem lub ryżem, z łyżką jogurtu i posiekanymi orzechami.
U Mnie dzisiaj sałatka z makaronem ;-)
OdpowiedzUsuńa u mnie dzis roladka z kurczka:)
OdpowiedzUsuń