Mleko kokosowe można zrobić samemu w domu, w dodatku jest to mega proste i szybkie.
Koszt litra domowego mleka kokosowego to zaledwie kilka złotych, wszystko zależy od wiórków kokosowych, które wybierzecie.
Mleko kokosowe przechowuje w lodówce w zamkniętej butelce lub słoiku przez kilka dni.
Schłodzone zacznie się rozwarstwiać, nie ma to jednak wypływu na jego smak czy jakość.
Wystarczy nim dobrze wstrząsnąć lub zamieszać.
Składniki : ( na około 900 ml mleka )
* 100 g wiórków kokosowych,
* 1 l wrzątku,
Przygotowanie :
Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin np na noc.
Całość podgrzej w garnku ale nie zagotuj.
Przelej do blendera kielichowego i blenduj przez 3-4 minuty. Odstaw do przestygnięcia.
Odcedź i odciśnij na gazie lub bardzo drobnym sitku.
Przelej do zamykanej butelki lub słoika.
Gotowe !
Przechowuj w lodówce przez kilka dni.
Schłodzone mleko zacznie się rozwarstwiać, nie ma to jednak wypływu na jego smak czy jakość.
Wystarczy nim dobrze wstrząsnąć lub zamieszać.
Świetny przepis! Skorzystam na pewno bo nie mogę pić normalnego mleka więc stawiam na roślinne. Ponadto uwielbiam kokos więc tym bardziej będzie mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńKokos mogłabym jeść w każdym daniu :) Sama robię domowe mleko kokosowe i zdecydowanie bardziej smakuje mi od tego gotowego ze sklepu. Uwielbiam go. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
OdpowiedzUsuńCzy smakuje tak samo dobrze, jak wygląda? :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu również przygotowuję sama mleko kokosowe. Zdecydowanie wolę domowe od gotowego ze sklepu. Jest po prostu smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe mleko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! :)
OdpowiedzUsuń