15 lutego 2017

Domowe mleko kokosowe - prosty przepis.


Mleko kokosowe można zrobić samemu w domu, w dodatku jest to mega proste i szybkie. 

Koszt litra domowego mleka kokosowego to zaledwie kilka złotych, wszystko zależy od wiórków kokosowych, które wybierzecie. 

Ja wybieram te
eko. Bez dodatku dwutlenku siarki. 


Mleko kokosowe przechowuje w lodówce w zamkniętej butelce lub słoiku przez kilka dni. 

Schłodzone zacznie się rozwarstwiać, nie ma to jednak wypływu na jego smak czy jakość. 

Wystarczy nim dobrze wstrząsnąć lub zamieszać. 




Składniki :                                        ( na około 900 ml mleka )

* 100 g wiórków kokosowych, 
* 1 l wrzątku, 

Przygotowanie : 

Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin np na noc. 

Całość podgrzej w garnku ale nie zagotuj. 

Przelej do blendera kielichowego i blenduj przez 3-4 minuty. Odstaw do przestygnięcia. 

Odcedź i odciśnij na gazie lub bardzo drobnym sitku.  

Przelej do zamykanej butelki lub słoika. 

Gotowe !    

Przechowuj w lodówce przez kilka dni. 

Schłodzone mleko zacznie się rozwarstwiać, nie ma to jednak wypływu na jego smak czy jakość. 
Wystarczy nim dobrze wstrząsnąć lub zamieszać. 

6 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Skorzystam na pewno bo nie mogę pić normalnego mleka więc stawiam na roślinne. Ponadto uwielbiam kokos więc tym bardziej będzie mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos mogłabym jeść w każdym daniu :) Sama robię domowe mleko kokosowe i zdecydowanie bardziej smakuje mi od tego gotowego ze sklepu. Uwielbiam go. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy smakuje tak samo dobrze, jak wygląda? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu również przygotowuję sama mleko kokosowe. Zdecydowanie wolę domowe od gotowego ze sklepu. Jest po prostu smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe mleko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!