
Ostatnio trochę mnie tu mało... Natłok pracy i obowiązków sprawia, że w wolnej chwili uciekam na kanapę do mojego stosu "książek do przeczytania " i jakos trudno odnaleźć mi się na blogu.
Zmieniłam swoją dietę na zdrowszą więc i przepisy publikowane na blogu będą zdrowsze. Ą dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na domowe ZDROWE rafaello z kaszy jaglanej.
Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki:
* 100 g kaszy jaglanej,
* 250 ml mleka kokosowego, tu znajdziecie przepis jak zrobić je samemu w domu,
* łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii,
* 3-4 łyżeczki miodu lub innego zdrowego słodzika,
* 50 g mielonych migdałów,
* 20 całych migdałów,
* wiórki kokosowe do obtoczenia,
Przygotowanie:
Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na kilkanaście minut i obierz.
Kaszę jaglaną przepływa zimną wodą a następnie przelej wrzątkiem, przełóż do garnka i chwilkę praż ( uważaj aby nie przypalić kaszy ).
Dolej mleko kokosowe, zagotuj, przykryj i na wolnym ogniu gotuj przez około 15 minut.
Dodaj ekstrakt z wanilii, miód, mielone migdały i dokładnie wymieszaj.
Powinna powstać dość gęsta i kleista masa.
Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego z migdałem w środku, następnie obtocz w wiórkach kokosowych.
Gotowe!
Ale świetny przepis! :) Obstawiam, że nie smakują identycznie jak rafaello ze sklepu, ale przynajmniej są zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPrawda, nie smakuje jak to ze sklepu, ale jest pycha no i o wiele zdrowsze ;)
Usuń