19 marca 2017

Jaglane rafaello.




Ostatnio trochę mnie tu mało... Natłok pracy i obowiązków sprawia, że w wolnej chwili uciekam na kanapę do mojego stosu "książek do przeczytania " i jakos trudno odnaleźć mi się na blogu. 

Zmieniłam swoją dietę na zdrowszą więc i przepisy publikowane na blogu będą zdrowsze. Ą dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na domowe ZDROWE rafaello z kaszy jaglanej. 

Koniecznie musicie wypróbować! 



Składniki: 

*  100 g kaszy jaglanej, 
* 250 ml mleka kokosowego, tu znajdziecie przepis jak zrobić je samemu w domu, 
* łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii, 
* 3-4 łyżeczki miodu lub innego zdrowego słodzika, 
* 50 g mielonych migdałów, 
* 20 całych migdałów, 
* wiórki kokosowe do obtoczenia, 


Przygotowanie: 

Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na kilkanaście minut i obierz. 

Kaszę jaglaną przepływa zimną wodą a następnie przelej wrzątkiem, przełóż do garnka i chwilkę praż ( uważaj aby nie przypalić kaszy ). 

Dolej mleko kokosowe, zagotuj, przykryj i na wolnym ogniu gotuj przez około 15 minut. 

Dodaj ekstrakt z wanilii, miód, mielone migdały i dokładnie wymieszaj. 
Powinna powstać dość gęsta i kleista masa. 
Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego z migdałem w środku, następnie obtocz w wiórkach kokosowych.  

Gotowe!


2 komentarze:

  1. Ale świetny przepis! :) Obstawiam, że nie smakują identycznie jak rafaello ze sklepu, ale przynajmniej są zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, nie smakuje jak to ze sklepu, ale jest pycha no i o wiele zdrowsze ;)

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!