23 maja 2015

Sałatka z komosą ryżową (quinoa) i kurczakiem.

Pyszna, pożywna i bardzo prosta sałatka - idealne na lunch  w pracy czy  kolację :) tym razem zamiast mojego ulubionego  kuskusu  użyłam komosy ryżowej. 

Quinoa ( komosa ryżowa ) to super warzywo ;) zawiera 18% ! białka i od 4% do 9 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnik, żelazo, fosfor i magnez do tego jest bezglutenowa.
Jest łatwa do przygotowania i świetnie zastępuje ryż czy kasze :)
Wkrótce na blogu  zapewne pojawią się inne przepisy  z jej  wykorzystaniem :) 





Składniki :

* 50  g  komosy ryżowej, suchej 
* 1/2 awokado, pokrojonego w kostkę, 
* 1/2 czerwonej  cebuli, posiekanej w drobną kostkę, 
* kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych  na połówki  lub ćwiartki, 
* 2 łyżki posiekanego szczypioru, 
* 1 pierś z kurczaka, ugotowana lub grillowana w ulubionych przyprawach, pokrojona w kostkę, 
* 2 łyżki  oliwy z oliwek, 
* 1 łyżka musztardy  ziarnistej ( francuskiej ), 
* sól, pieprz, 



Przygotowanie : 

Komosę przepłucz wodą i  ugotuj  według  zaleceń z opakowania, odcedź i ostudź.
W misce zmieszaj awokado, cebulę, pomidorki, szczypior, kurczaka i komosę.
Musztardę i oliwę wymieszaj  dokładnie, polej sałatkę i wymieszaj.
Przypraw do  smaku  solą i pieprzem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!