1 maja 2015

Piersi z kurczaka z pomidorami pieczone na szpinaku.

Pyszny i prosty przepis na soczyste piersi z piekarnika - nawet mój facet ( nie gotujący wcale ) dałby radę ;)
Robi się samo a my możemy się relaksować np w wannie :D 


Użyłam mrożonego szpinaku ponieważ świeży zajmował by za dużo miejsca ;) Jeżeli wolicie świeżynkę z blanszujcie i dobrze odcedźcie przed pieczeniem -  no i trzeba go dodać około 400 g ;) 


Do  swojego kurczaka upiekłam młode ziemniaki, czerwoną cebulę i  marchewki ;)




Składniki :                     ( na dwie porcje ) 

* 200 g  mrożonego szpinaku, 
* dwie pojedyncze piersi z kury, 
* 200  g  krojonych pomidorów z puszku ( możesz użyć świeżych ), 
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 
* sól, pieprz, 



Przygotowanie : 

Szpinak ułóż na dnie naczynia do pieczenia, przypraw solą i pieprzem.
na wierzch połóż piersi z kurczaka a na nie pomidory, przypraw solą i pieprzem i posyp posiekanym czosnkiem.
Wstaw do  nagrzanego  do 180  stopni piekarnika na środkową półkę i piecz około 30  minut ( w zależności  od wielkości  piersi ). 

4 komentarze:

  1. Chyba za mało doceniam szpinak. Fakt - bardzo go lubię, ale jestem bardzo monotematyczna i dodaję go albo do naleśników, albo do makaronu. Raz pokusiłam się na zrobienie z niego pesto, ale nie podbiło mojego gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie - moze w takiej wersji Ci zasmakuje. Ja lubie bardzo i czesto zabieram zwykly podduszony do pracy ;) albo surowy w salatce :)
      pesto nie probowalam ( jeszcze ;)

      Usuń
  2. Mnie na przykład zastanawia, jak by ta potrawa smakowała gdyby szpinak zastąpić jarmużem. Ostatnio zachwyciłam się tym warzywem i wszędzie próbuję go wcisnąć ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Jarmuz jest dosc twardy... ale mozesz spróbować:)
      koniecznie potem daj znac ;)

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!