Pyszny i prosty przepis na soczyste piersi z piekarnika - nawet mój facet ( nie gotujący wcale ) dałby radę ;)
Robi się samo a my możemy się relaksować np w wannie :D
Użyłam mrożonego szpinaku ponieważ świeży zajmował by za dużo miejsca ;) Jeżeli wolicie świeżynkę z blanszujcie i dobrze odcedźcie przed pieczeniem - no i trzeba go dodać około 400 g ;)
Do swojego kurczaka upiekłam młode ziemniaki, czerwoną cebulę i marchewki ;)
Składniki : ( na dwie porcje )
* 200 g mrożonego szpinaku,
* dwie pojedyncze piersi z kury,
* 200 g krojonych pomidorów z puszku ( możesz użyć świeżych ),
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Szpinak ułóż na dnie naczynia do pieczenia, przypraw solą i pieprzem.
na wierzch połóż piersi z kurczaka a na nie pomidory, przypraw solą i pieprzem i posyp posiekanym czosnkiem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę i piecz około 30 minut ( w zależności od wielkości piersi ).
Chyba za mało doceniam szpinak. Fakt - bardzo go lubię, ale jestem bardzo monotematyczna i dodaję go albo do naleśników, albo do makaronu. Raz pokusiłam się na zrobienie z niego pesto, ale nie podbiło mojego gustu :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie - moze w takiej wersji Ci zasmakuje. Ja lubie bardzo i czesto zabieram zwykly podduszony do pracy ;) albo surowy w salatce :)
Usuńpesto nie probowalam ( jeszcze ;)
Mnie na przykład zastanawia, jak by ta potrawa smakowała gdyby szpinak zastąpić jarmużem. Ostatnio zachwyciłam się tym warzywem i wszędzie próbuję go wcisnąć ;-)
OdpowiedzUsuńNie wiem. Jarmuz jest dosc twardy... ale mozesz spróbować:)
Usuńkoniecznie potem daj znac ;)