Przygotowanie takiego mięsa nie zajmuje dużo czasu a i daje mnóstwo możliwości smakowych - z czosnkiem, z papryką, z natką pietruszki czy z miksem przypraw np. do gyrosa :)
Ostatnio takiego kurczaka jadłam z sałatką tabbouleh - mmm pycha !
Być może przepis się Wam przyda :)
Składniki:
* pierś z kurczaka,
* liść laurowy,
* ziele angielskie,
* 2 kulki pieprzu,
* sól,
* 2 łyżeczki ulubionego miksu przypraw ( możesz użyć np papryki i czosnku albo przyprawy do gyrosa - co lubisz ),
Przygotowanie :
Do garnka włóż pierś, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dużą szczyptę soli. Zagotuj i gotuj około 15 minut ( czas zależny od wielkości piersi ).
Wyjmuj pierś z wody, przestudź i pokrój na kawałki - plastry, kostkę, grube paski - jak wolisz.
Do miseczki ( lub garnka po gotowaniu ) wlej łyżkę wody i wsyp przyprawy, dodaj kurczaka i dobrze wymieszaj tak aby mięso oblepiło się równomiernie - gotowe !
Tak przygotowanego kurczaka możecie użyć do kanapki - np takiej ;)
Smaczniejsze niż szynka :d
OdpowiedzUsuńKurczak jest wdzięcznym mięsem - świetnie smakuje gotowany, z grilla, z patelni jak i z piekarnika. Nie dziwi mnie więc, że ktoś wpadł na pomysł, aby przygotować go w takiej formie (na pewno jest smaczny).
OdpowiedzUsuńPierś powinnismy wrzucać na gotującą się wodę aby wszystkie soki zostały w niej a nie przeszły do wody.Białko natychmiast się ścina i smaki zostaja w mięsie. A zamiast wody , do wymiesznia przypraw, proponuję dodać odrobinę oliwy.
OdpowiedzUsuń15 minut gotowania? Chyba żartujesz!? Minimum 20 do pół godziny.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń