29 kwietnia 2015

Gotowana pierś z kurczaka z przyprawami - idealna do kanapek i sałatek.

Lubię sałatki z kurczakiem i kanapki też lubię. Są sycące i smaczne.
Przygotowanie takiego mięsa nie zajmuje dużo czasu a i daje mnóstwo możliwości smakowych - z czosnkiem, z papryką, z natką pietruszki czy z miksem przypraw np. do gyrosa :) 


Ostatnio  takiego  kurczaka jadłam z sałatką tabbouleh - mmm pycha ! 

Być może przepis się Wam przyda :) 



Składniki: 

* pierś z kurczaka, 
* liść laurowy, 
* ziele angielskie, 
* 2 kulki pieprzu, 
* sól, 
* 2 łyżeczki ulubionego miksu przypraw ( możesz użyć np papryki i czosnku  albo przyprawy  do gyrosa - co lubisz ), 



Przygotowanie : 

Do  garnka włóż pierś, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dużą szczyptę soli. Zagotuj i  gotuj około 15 minut ( czas zależny od wielkości piersi ).
Wyjmuj pierś z wody, przestudź i  pokrój  na kawałki - plastry, kostkę, grube paski - jak wolisz.
Do  miseczki ( lub garnka po  gotowaniu ) wlej łyżkę wody  i wsyp  przyprawy, dodaj kurczaka i  dobrze wymieszaj  tak aby  mięso oblepiło się równomiernie - gotowe !

Tak przygotowanego  kurczaka możecie użyć do  kanapki - np takiej ;) 



5 komentarzy:

  1. Kurczak jest wdzięcznym mięsem - świetnie smakuje gotowany, z grilla, z patelni jak i z piekarnika. Nie dziwi mnie więc, że ktoś wpadł na pomysł, aby przygotować go w takiej formie (na pewno jest smaczny).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierś powinnismy wrzucać na gotującą się wodę aby wszystkie soki zostały w niej a nie przeszły do wody.Białko natychmiast się ścina i smaki zostaja w mięsie. A zamiast wody , do wymiesznia przypraw, proponuję dodać odrobinę oliwy.

    OdpowiedzUsuń
  3. 15 minut gotowania? Chyba żartujesz!? Minimum 20 do pół godziny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!