10 sierpnia 2016

Jeżynowa chia fresca - naturalny napój energetyczny.

O nasionach szałwii hiszpańskiej ( chia ) i ich zaletach pisałam TUTAJ, więc nie będę się powtarzała  :)

Dziś przepis na napój chia fresca, znany również jako iskiate, bardzo popularny w Ameryce łacińskiej, gdzie serwuje się go jako lemoniadę.

Chia fresca poza tym, że przyśpieszy nasz metabolizm, świetnie nas nawodni i dostarczy niezbędnych minerałów.
Idealnie sprawdzi się w trakcie upałów, zamiast porannej kawy, przed treningiem czy w pracy ( w końcu tam często nie mamy energii ;).

W dodatku napój ten jest bardzo prosty do przygotowania... 


Wystarczy zmieszać nasiona chia z woda, sokiem z limonki i ewentualnie czymś do słodzenia / owocami. Całość musi trochę odstać, wtedy ziarenka zwiększają swoją objętość a dookoła pojawia się otoczka - trochę przypominają konsystencją pestki pomidora. 



Składniki :                                 ( 2 porcje lub 1 duża ) 

* 2 szklanki wody kokosowej lub mineralnej, 
* 2 łyżki nasion chia, 
* sok z jednej limonki, 
* 1 łyżka czegoś do  słodzenia np miody lub syropu z agawy, (opcjonalnie ),
* 1/2 szklanki jeżyn, około 70 g, 



Przygotowanie : 

W blenderze zmiksuj wodę z sokiem z limonki, czymś do słodzenia i owocami.
Przecedź przez sitko.
Dodaj  nasiona chia i dokładnie wymieszaj tak  aby ziarenka się nie pozlepiały.
Odstaw do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej na 2-3 godziny.

Świetnie smakuje z lodem - idealna na upały. 

2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!