O nasionach szałwii hiszpańskiej ( chia ) i ich zaletach pisałam TUTAJ, więc nie będę się powtarzała :)
Dziś przepis na napój chia fresca, znany również jako iskiate, bardzo popularny w Ameryce łacińskiej, gdzie serwuje się go jako lemoniadę..
Chia fresca poza tym, że przyśpieszy nasz metabolizm, świetnie nas nawodni i dostarczy niezbędnych minerałów.
Idealnie sprawdzi się w trakcie upałów, zamiast porannej kawy, przed treningiem czy w pracy ( w końcu tam często nie mamy energii ;).
W dodatku napój ten jest bardzo prosty do przygotowania...
Wystarczy zmieszać nasiona chia z woda, sokiem z limonki i ewentualnie czymś do słodzenia / owocami. Całość musi trochę odstać, wtedy ziarenka zwiększają swoją objętość a dookoła pojawia się otoczka - trochę przypominają konsystencją pestki pomidora.
Składniki : ( 2 porcje lub 1 duża )
* 2 szklanki wody kokosowej lub mineralnej,
* 2 łyżki nasion chia,
* sok z jednej limonki,
* 1 łyżka czegoś do słodzenia np miody lub syropu z agawy, (opcjonalnie ),
* 1/2 szklanki jeżyn, około 70 g,
Przygotowanie :
W blenderze zmiksuj wodę z sokiem z limonki, czymś do słodzenia i owocami.
Przecedź przez sitko.
Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj tak aby ziarenka się nie pozlepiały.
Odstaw do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej na 2-3 godziny.
Świetnie smakuje z lodem - idealna na upały.
Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń