Jako matka i kobieta pracująca lubię obiady, które można przygotować w kilkanaście minut a przy tym są smaczne i pożywne.
Taki jest ten makaron... czas potrzebny od rozpakowania makaronu do podania na talerzu to około 15 - 20 minut.
Sama stosuje kilka sztuczek przyśpieszających cały proces...
Na przykład u Jamie'go Olivera podpatrzyłam używania wrzątku z czajnika do gotowania, makaronu, ryżu czy kaszy - to oszczędza mnóstwo czasu.
Kto z nas nie stał w kuchni czekają aż woda w garnku się zagotuje ?
Koniec z tym ! :)
Składniki :
* 200 - 300 g makaronu,
* 200 g fasolki szparagowej,
* 2 - 3 łyżki pesto ze słoika lub domowego ( np. z tego przepisu ),
* szklanka świeżego lub mrożonego groszku,
* 2 jajka,
* sól, pieprz,
* łyżeczka octu,
* odrobiona tartego parmezanu , opcjonalnie,
Przygotowanie :
Makaron ugotuj wg zaleceń producenta razem z fasolką szparagową i groszkiem. Odcedź.
W między czasie przygotuj jajka.
Jajka wbij do szklanek ( każde osobno ).
W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i octu, mieszając zrób wirek, wlej jajko i gotuj około 2-3 minut.
Ostrożnie wyłów i przełóż na chwilę do zimnej wody.
W ten sam sposób ugotuj drugie jajko.
Gotowy gorący makaron z warzywami, zmieszaj z pesto, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel na dwie porcje, do każdej dołóż jajko w koszulce.
Jeśli masz ochotę posyp tartym parmezanem.
Smacznego !
Pięknie się prezentuje. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba. Robisz fajne potrawy i fajne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń