16 września 2016

Makaron z bazyliowym pesto, groszkiem, fasolką i jajkiem w koszulce.


Jako matka i kobieta pracująca lubię obiady, które można przygotować w kilkanaście minut a przy tym są smaczne i pożywne. 
Taki jest ten makaron... czas potrzebny od rozpakowania makaronu do podania na talerzu to około 15 - 20 minut. 

Sama stosuje kilka sztuczek przyśpieszających cały proces... 


Na przykład u Jamie'go Olivera podpatrzyłam używania wrzątku z czajnika do  gotowania, makaronu, ryżu czy kaszy - to oszczędza mnóstwo czasu. 

Kto z nas nie stał w kuchni czekają aż woda w garnku się zagotuje ? 

Koniec z tym ! :) 



Składniki : 

* 200 - 300 g  makaronu, 
* 200 g fasolki szparagowej, 
* 2 - 3 łyżki  pesto ze słoika lub  domowego ( np. z tego przepisu ), 
* szklanka świeżego lub mrożonego  groszku,
* 2 jajka, 
* sól, pieprz,
* łyżeczka octu, 
* odrobiona tartego parmezanu , opcjonalnie, 



Przygotowanie : 

Makaron ugotuj wg  zaleceń producenta razem z fasolką szparagową i groszkiem. Odcedź.


W między czasie przygotuj jajka. 


Jajka wbij do  szklanek ( każde osobno ).

W garnku  zagotuj wodę z  łyżeczką soli i octu, mieszając zrób wirek, wlej jajko i  gotuj około 2-3 minut. 

Ostrożnie wyłów i przełóż na chwilę do zimnej wody. 

W ten sam sposób ugotuj drugie jajko. 

Gotowy gorący makaron z warzywami, zmieszaj z pesto, przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Podziel na dwie porcje, do każdej  dołóż jajko w koszulce. 


Jeśli masz ochotę posyp tartym parmezanem. 

Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie bomba. Robisz fajne potrawy i fajne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!