Niestety w tym momencie mojego życia nie mam za wiele czasu na gotowanie ( i pisanie ), dlatego szukam szybkich, prostych i przede wszystkim zdrowych rozwiązań w kuchni...
Niedawno na blogu pojawiło się kilka przepisów na koktajle ( będzie ich więcej, które z powodzeniem zastępują mi jeden posiłek w ciągu dnia.
Uwaga ! Również mój parter się do nich przekonał mimo, że jest 100 % mięsożercą.
Wracając do przepisu...
Musicie go wypróbować, serio.
Pulpety zrobicie w 10 minut, hop do piekarnika, a Wy macie czas na swoje przyjemności.
My zjedliśmy je z kaszą jaglaną, która ostatnio stała się naszą ulubienicą.
PS.Kasza jaglana jest świetna z curry. Albo curry z kaszą :) .
Składniki : ( 4 porcje )
* 500 g mielonego mięsa indyka,
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* 1 łyżeczka suszonego oregano,
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
* 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* duża szczypta soli i pieprzu,
* 700 ml passaty pomidorowej,
* kulka mozzarelli, około 120 g,
Przygotowanie :
Mięso, jajko, bułkę tartą, oregano, bazylię, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu zmieszaj na gładka masę, powinna być dość gęsta i trochę klejąca.
Z masy formuj kulki wielkości piłek do pin ponga, ułóż w naczyniu żaroodpornym lub brytfance.
Pulpetów wychodzi około 20 sztuk.
Zalej wszystko passatą, przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piecz 20 minut.
Następnie ostrożnie wyjmij, posyp tartą mozzarellą i wstaw bez przykrycia na kolejne 10 minut.
Gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)