Pyszne i zdrowe danie z makaronem i warzywami, a do tego bardzo proste w przygotowaniu !
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis :)
Składniki :
* 1 łyżka oleju kokosowego,
* 150 g pieczarek, u nas brązowe, pokrojonych w plasterki,
* 1/2 - 1 papryczki chili, w zależności od upodobań, drobno posiekana,
* 1 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany,
* 1/2 małego pęczka kolendry, posiekany, łodyżki osobno,
* 1 pęczek szparagów, bez zdrewniałych końców, pokrojone w 2-3 cm kawałki,
* 1/2 szklanki mrożonego groszku,
* 1-2 garście szpinaku,
* 200 g makaronu soba,
* 2 łyżki tamarindu,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1 łyżka miodu,
* 2 łodygi grubego szczypioru, cienko pokrojonego,
* 2 łyżki sezamu, u nas czarny,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
W głębokiej patelni rozgrzej olej, dorzuć pieczarki i podsmaż na złocisto, dodaj chili, imbir, większą część kolendry, szparagi i podsmażaj przez około 5 minut.
W między czasie ugotuj makaron wg zaleceń z opakowania, odcedź.
Dodaj groszek, tamarind, sos sojowy i miód, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, do czasu aż groszek i szparagi będą gotowe do zjedzenia. Dodaj ugotowany makaron, szczypior oraz szpinak i dokładnie zmieszaj.
Przypraw do smaku.
Podawaj z kolendrą i sezamem.
Smacznego !
Właśnie jutro na obiad planuję to przyrządzić, wygląda naprawdę rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńŻaneta mam nadzieję, że makaron Ci smakował :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałem, fajny :)
OdpowiedzUsuńMała uwaga techniczna: w sekcji "przygotowanie" brak informacji co zrobić ze szczypiorem ;)
Dziękuje, zaraz poprawie.
Usuń