Pyszne ciasteczka z żurawiną, które przygotujecie w kilka chwil!
Idealne do świątecznej herbatki.
Ci z Was, którzy obserwują mnie od jakiegoś czasu wiedzą, że
zupełnie nie mam ręki do pieczenia... Jeżeli już coś robię to staram się, aby było to szybkie i jak najmniej skomplikowane.
Takie własnie są te ciasteczka!
Przepis znalazłam w którymś wydaniu gazetki z Biedronki " Moje smaki życia", którą przysłała mi mama i muszę przyznać, że od razu miałam na nie ochotę...
Musicie ich spróbować, zwłaszcza jeśli lubicie żurawinę !
Uwaga ! Bardzo szybko znikają ! ;)
Składniki : ( około 25 sztuk )
* 200 g mąki pszennej,
* szczypta soli,
* 1 cytryna,
* 100 g masła,
* 100 g cukru,
* 1 żółtko jaja,
* 100 g suszonej żurawiny,
* 30 g mielonych migdałów,
Przygotowanie :
Mąkę przesiej razem z solą.
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku.
Masło zmiksuj razem z cukrem na puszysta masę, dodaj żółtko, skórkę cytrynową mąkę i sok z cytryny ( zacznij od jednej łyżki ), masa powinna być dość gęsta i plastyczna.
Na końcu dodaj żurawinę i zmieszaj.
Z ciasta uformuj wałek o długości około 20 cm. |
Na foli spożywczej rozsyp mielone migdały a następnie obtocz w nich ciasto.
Zawiń i włóż do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Schłodzone ciasto pokrój na plastry o grubości ok.8 mm, ułóż na blasze.
Piecz około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Wystudź i przełóż do pojemnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)