14 grudnia 2017

Kruche ciasteczka z żurawiną.



Pyszne ciasteczka z żurawiną, które przygotujecie w kilka chwil! 
Idealne do świątecznej herbatki. 



Ci z Was, którzy obserwują mnie od jakiegoś czasu wiedzą, że
zupełnie nie mam ręki do pieczenia... Jeżeli już coś robię to staram się, aby było to szybkie i jak najmniej skomplikowane. 

Takie własnie są te ciasteczka! 
Przepis znalazłam w którymś wydaniu gazetki z Biedronki " Moje smaki życia", którą przysłała mi mama i muszę przyznać, że od razu miałam na nie ochotę...  

Musicie ich spróbować, zwłaszcza jeśli lubicie żurawinę ! 

Uwaga ! Bardzo szybko znikają ! ;) 





Składniki :                              ( około 25 sztuk ) 

* 200 g mąki pszennej, 
* szczypta soli, 
* 1 cytryna, 
* 100 g masła, 
* 100 g cukru, 
* 1 żółtko jaja, 
* 100 g suszonej żurawiny, 
* 30 g mielonych  migdałów, 




Przygotowanie :

Mąkę przesiej razem z solą. 



Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku. 

Masło zmiksuj razem z cukrem na puszysta masę, dodaj żółtko, skórkę cytrynową mąkę i sok  z cytryny ( zacznij od jednej łyżki ), masa powinna być dość gęsta i plastyczna.
Na końcu dodaj żurawinę i zmieszaj. 

Z ciasta uformuj wałek o długości około 20 cm. |

Na foli spożywczej rozsyp mielone migdały a następnie obtocz w nich  ciasto. 
Zawiń i włóż do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzej  do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłóż papierem. 

Schłodzone ciasto pokrój na plastry o grubości ok.8 mm, ułóż na blasze. 

Piecz około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. 

Wystudź i przełóż do pojemnika. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!