Pankejki na śniadanie to zawsze dobry pomysł !
Na blogu znajdziecie już kilka różnych przepisów [ o tu ] a dziś mam dla was kolejny.
Dodatek bananów sprawia, że placki są lekkie i puszyste.
Przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut, no i można szaleć z dodatkami.
Ja wybrałam jogurt grecki i syrop klonowy ( plus odrobina cukru pudru ) a narzeczony czekoladę, obie wersję pyszne.
Składniki: ( 2 porcje )
* 2 dojrzałe banany,
* 2 jajka,
* 1 jabłko,
* szczypta soli,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
* 1 szklanka mąki pszennej, *
* olej do smażenia,
* Mąkę można zastąpić pełnoziarnistą, owsianą itd tylko dostosujcie ilość.
Przygotowanie :
W misce banany rozgnieć widelcem, dodaj jajka i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Wymieszaj.
Mąkę zmieszaj z szczyptą soli, cynamonem i łyżeczką sody oczyszczonej / proszku do pieczenia.
Dodaj do bananów i dokładnie zmieszaj.
Ciasto powinno być dość gęste ale wciąż płynne.
Na patelni rozgrzej oliwę do smażenia ( polecam olej kokosowy ), nakładaj porcje ciast i smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty ( placek powinien się zarumienić ), przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)