16 września 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych.


Sezon na grzyby w pełni no i mężczyzna coś tam nazbierał. Tak więc dziś przepis na pyszne polędwiczki z grzybami leśnymi - jak zawsze prosty :) 







Składniki : 


* 1 polędwica wieprzowa, 
* 2 łyżki masła, 
* 1 szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego, 
* 1 cebula, 
* 500 g  grzybów leśnych, 
* 2 łyżki kwaśnej  śmietany, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Grzyby oczyść jak najdokładniej, pokrój na kawałki umyj i zostaw na sicie do obcieknięcia. 
Polędwicę umyj, osusz i  pokrój na centymetrowe plastry.
Każdy kawałek lekko  rozgnieć pięścią, oprósz solą i pieprzem z obu stron. 

Na patelni rozgrzej  masło, podsmaż polędwiczki na rumiano z obu stron, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem.
Na tej samej  patelni podsmaż posiekaną w kosteczkę, dorzuć grzyby, smaż kilka minut i dodaj do mięska.
Wszystko duś pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut ( do czasu aż polędwiczki będą miękkie).
Dodaj  śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, zmieszaj i gotowe. 



 

2 komentarze:

  1. pysznie się prezentują na talerzu:) chętnie bym zjadła taki obiad ale u mnie niestety dzisiaj króluje schabowy:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!