26 lutego 2015

Pulpety z dziczyzny.

Pyszne pulpeciki  z dziczyzny w zaledwie 30  minut ( większość to czas gotowania ).
Bardzo proste w przygotowaniu i pełne smaku. Idealnie pasują do kaszy czy ziemniaków.
Mój niespełna dwu letni zjadał je na obiad i nie zostawił ani kawałeczka :)




Składniki :

* 500 g  mielonej dziczyzny,
* 1 sredniej  wielkości cebula, starta na tarce lub drobno posiekana,
* 1 kostka rosołowa wołowa lub warzywna ( ja uzyłam domowej ),
* 1 łyżka oliwy,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* sól, pieprz,




Przygotowanie :

Mięso zmieszaj  ze szczyptą soli i pieprzu  a także cebulą.
Uformuj kulki  wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rogrzej łyżkę oliwy, podsmaż pulpety na brązowy kolor, przełóż do  garnka.
Na patelnie wlej  trochę wody  a następnie dodaj ją do pulpetów - w ten sposób otrzymasz więcej smaku.
Dolej wody tak aby  zakryła pulpety.
Duś pod przykryciem około 20 minut, dodaj natkę pietruszki i przypraw do  smaku  solą i pieprzem.

Jeśli lubisz gęste sosy możesz dodać łyżkę mąki rozpuszczoną w wodzie.

Podawaj  z czym lubisz - kaszą, ryżem, makaronem - u mnie z ziemniakami i  buraczkami :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!