Pyszne pulpeciki z dziczyzny w zaledwie 30 minut ( większość to czas gotowania ).
Bardzo proste w przygotowaniu i pełne smaku. Idealnie pasują do kaszy czy ziemniaków.
Mój niespełna dwu letni zjadał je na obiad i nie zostawił ani kawałeczka :)
Składniki :
* 500 g mielonej dziczyzny,
* 1 sredniej wielkości cebula, starta na tarce lub drobno posiekana,
* 1 kostka rosołowa wołowa lub warzywna ( ja uzyłam domowej ),
* 1 łyżka oliwy,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Mięso zmieszaj ze szczyptą soli i pieprzu a także cebulą.
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rogrzej łyżkę oliwy, podsmaż pulpety na brązowy kolor, przełóż do garnka.
Na patelnie wlej trochę wody a następnie dodaj ją do pulpetów - w ten sposób otrzymasz więcej smaku.
Dolej wody tak aby zakryła pulpety.
Duś pod przykryciem około 20 minut, dodaj natkę pietruszki i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli lubisz gęste sosy możesz dodać łyżkę mąki rozpuszczoną w wodzie.
Podawaj z czym lubisz - kaszą, ryżem, makaronem - u mnie z ziemniakami i buraczkami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)