Butter chicken - jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z kuchni indyjskiej.
Wersji przepisu jest wiele i znacząco się od siebie różnią, mój jest prosty i szybki w przygotowaniu - tak jak lubię :D
Nie potrzebujesz całego zestawu indyjskich przypraw - wystarczy garam masala ;)
Kawałki kurczaka są mięciutkie a kremowy sos pełen smaku.
Składniki :
* 2 piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone w dużą kostkę,
* 1/2 cebuli, pokrojona w plasterki,
* 15 g masła,
* 1 łyżeczka tartego imbiru,
* 30 ml śmietany,
* 2 łyżeczki przyprawy garam masala,
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* 300 ml passaty,
* 2 łyżki masła orzechowego ( najlepiej z nerkowców ),
* 3 łyżki posiekanej kolendry,
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do czasu aż będzie miękka.
Dorzuć kurczaka i smaż do czasu aż będzie zarumieniony.
Dodaj imbir, czosnek, garam masala i passatę, gotuj bez przykrycia około 20 minut.
Przed podaniem zmieszaj ze smietaną i masłem orzechowym, posyp kolendrą.
Podawaj z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)