29 marca 2015

Sałatka z dzikiego ryżu z krewetkami.


Lubię pożywne sałatki, które można zapakować w pudełko  i  zabrać do  pracy. To  jedna z takich właśnie :)
Sycąca i  bardzo  smaczna, idealna na dla fanów krewetek ;) Na jej przygotowanie nie potrzeba dużo  czasu, można z powodzeniem użyć ryżu, który  został z poprzedniego  dnia czy nawet  zastąpić go kuskusem :)
Pysznie i  szybko -  tak jak  lubię :)





Składniki :                                                                   ( 1 porcja )

* 150 g ugotowanego dzikiego ryżu,
* 1 garść szpinaku, poszatkowanego,
* 1/2 chili, drobno posiekane,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 2 łyżki oliwy,
* sól, pieprz,
* 1/2 papryki ( u mnie dwie malutkie ), pokrojonej na kawałki,
* 10 krewetek królewskich,

Przygotowanie :

Do łyżki oliwy dodaj posiekane chili, sok z cytryny i krewetki. Zmieszaj i odstaw na chwilę ( możesz zostawić na noc ).
Zamarynowane krewetki podsmaż nadziej na wykałaczki i  podsmaż na patelni około  2 minut z każdej  strony do czasu aż zmienią kolor na różowy.
W misce zmieszaj ugotowany  ryż ze szpinakiem i papryką, dodaj łyżkę oliwy, przypraw solą i pieprzem.
Podawaj  razem z krewetkami.  




2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!