Lubię pożywne sałatki, które można zapakować w pudełko i zabrać do pracy. To jedna z takich właśnie :)
Sycąca i bardzo smaczna, idealna na dla fanów krewetek ;) Na jej przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, można z powodzeniem użyć ryżu, który został z poprzedniego dnia czy nawet zastąpić go kuskusem :)
Pysznie i szybko - tak jak lubię :)
Składniki : ( 1 porcja )
* 150 g ugotowanego dzikiego ryżu,
* 1 garść szpinaku, poszatkowanego,
* 1/2 chili, drobno posiekane,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 2 łyżki oliwy,
* sól, pieprz,
* 1/2 papryki ( u mnie dwie malutkie ), pokrojonej na kawałki,
* 10 krewetek królewskich,
Przygotowanie :
Do łyżki oliwy dodaj posiekane chili, sok z cytryny i krewetki. Zmieszaj i odstaw na chwilę ( możesz zostawić na noc ).
Zamarynowane krewetki podsmaż nadziej na wykałaczki i podsmaż na patelni około 2 minut z każdej strony do czasu aż zmienią kolor na różowy.
W misce zmieszaj ugotowany ryż ze szpinakiem i papryką, dodaj łyżkę oliwy, przypraw solą i pieprzem.
Podawaj razem z krewetkami.
Obłędne danie :)
OdpowiedzUsuńPysznie, zwłaszcza te szaszłyczki.
OdpowiedzUsuń