14 października 2015

Drożdżówki ze śliwkami i orzechową kruszonką.

Kolejne już drożdżówki tym razem z owocami jesieni -  śliwkami. Pysznie kwaśne śliwki i orzechowa kruszonka idealnie do siebie pasują :) To na prawdę dobre połączenie! Warto spróbować tym bardzie, że przepis jest prosty no i jest wersja ekspresowa z wykorzystaniem piekarnika do wyrastania ciasta ( dla mało cierpliwych czyt. mnie ) :)





Składniki :                                                    ( na 15 drożdżówek )

* 250 ml  mleka,
* 40 g drożdży,
* 500 g  mąki, plus do podsypania,
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
* 3 jajka,
* 50 g  masła, rozpuszczonego,
* 500 g śliwek,
* 2 łyżki cukru,

Składniki na orzechową kruszonkę : 

* 1 łyżka miękkiego  masła, 
* 2 łyżki cukru pudru, 
* 2 łyżki mąki, 
* 40 g  orzechów bardzo  drobno posiekanych, 


Przygotowanie :

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć palcami. 

W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj  zaczyn.
W 250 ml ciepłego  mleka rozpuść dwie łyżki  cukru, dwie łyżki  mąki  i  pokruszone drożdże.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do  nagrzanego do  40  stopni Celsjusza piekarnika i  zostaw na około  5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).

Śliwki umyj i osusz, wyjmij  pestki i przekrój śliwki na połówki ( duże na ćwiartki ) wymieszaj z dwoma łyżkami cukru i  odstaw.

Pozostałą mąkę przesiej do miski razem z cukrem wanilinowym, dodaj  dwa jajka, 50  g  rozpuszczonego i  przestudzonego masła a także powstały  zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby  było  zbyt  klejące dodaj  mąki.

 Ciasto przełóż do miski  wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30  minut -  ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej  wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około  10-15 minut. 

Gotowe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość około  1.5 cm -  będzie to  bardzo  łatwe.
Następnie przy użyciu  szklanki wytnij  koła, pozostałe ciasto  zagnieć, rozwałkuj i wytnij  kółka.  "Placki" ułóż na papierze do  pieczenia i  odstaw do wyrośnięcia na 15  minut -  szybka wersja do  piekarnika ( 40  stopni ) na 5 minut.


W wyrośniętych plackach dnem szklanki ( mniejszej  niż do  wykrawania ) delikatnie zrób wgłębienia. 

W dołeczkach  układaj kawałki śliwek.

Brzegi ciasta posmaruj  roztrzepanym jajkiem.

Drożdżówki  posyp przygotowaną wcześniej  kruszonką. 


Wstaw do nagrzanego do 180  stopni piekarnika i  piecz około  12-15 minut - do czasu  aż brzegi ładnie się zarumienią.



WERSJA DO  DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek ) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!