7 października 2015

Jesienny gulasz wołowy z dynią.

Kiedy na dworze robi się zimno, deszczowo i w zasadzie nieprzyjemnie ( zwłaszcza w ponurej Anglii ) wracając do domu mam ochotę na coś pożywnego, co dodatkowo sprawi, że zapomnę o zimnie i deszczu ... 
Taki właśnie jest ten gulasz! Rozgrzewający i bardzo sycący - daje radę z samym chlebem ale z kopytkami albo kluskami śląskimi to już mistrzostwo !! 
Nie powiem, że przepis jest szybki ( koło 1.5 godziny  gotowania ), ale na pewno jest prosty :)
Do sosu dodałam królową sezonu -  dynię - i  muszę przyznać, że to  właśnie dzięki niej  sos jest taki gęsty i kremowy.

Typowe winter comfort food ! 



Składniki :                                                         ( 4-6 porcji )

* 600 g chudej  wołowiny,
* 1 łyżeczka suszonego  tymianku,
* 2 łyżeczki  słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki  pikantnej  papryki,
* 3 ząbki czosnku drobno posiekanego lub 1/2 łyżeczki  granulowanego,
* pieprz, sól,
* 2 łyżki oliwy do smażenia, 
* 2 średniej  wielkości cebule ( 200 g ), obrane i  pokrojone w kostkę,
* 1 puszka krojonych pomidorów,
* 2 średniej  wielkości  marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki -  jeżeli  marchewki są grube  przekrój je na połowę wzdłuż,
* 200 g pieczarek,
* 300  g dyni, bez skóry i  miąższu, pokrojonej  w kawałki 1 cm na 1 cm,
* 1 kostka rosołowa, -  użyłam domowej z tego przepisu,
* 1/2 łyżeczki płatków chili, 
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,

Przygotowanie :

Mięso pokrój na kawałki o mniej więcej  jednakowej wielkości, przypraw tymiankiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Na dużej patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, podsmaż mięso na brązowy kolor i przełóż do garnka.
Dolej wody tak aby zakryła kawałki wołowiny, dodaj kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, chili, pomidory i pokrojoną marchewkę. Przykryj i  gotuj na wolnym ogniu.

Na tej  samej patelni rozgrzej  pozostałą łyżkę oliwy i  podsmaż cebulę, dodaj do  mięsa.

Po około 30  minutach dodaj  pieczarki i  dynię.

Całość gotuj około godziny, do  czasu aż mięso  będzie miękkie, mieszaj co jakiś czas i w razie potrzeby dolej  wody.

Przypraw do smaku. 



WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek ) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!