Uwielbiam leczo i mogłabym je jeść i jeść... Najbardziej lubię takie tradycyjne z kiełbasą i dużą ilością pomidorów ale to dzisiejsze też jest super :) kiełbasę z powodzeniem zastąpiłam piersią z kurczaka i szczerze Wam powiem, że nie spodziewałam się że to będzie takie dobre.
Koniecznie musicie spróbować ! Tym bardziej, że cały czas przygotowań i gotowania to około 45 minut :)
Na blogu znajdziecie także przepisy na tradycyjne leczo ( jeden z najstarszych przepisów ) i leczo wegetariańskie.
Składniki : ( 4-6 porcji )
* 3 kolorowe papryki,
* 3 duże pomidory,
*2 średniej wielkości cebule,
* 300-400 g cukinii lub kabaczka,
* 2 piersi z kurczaka ( około 250 g ),
* 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
* szczypta płatków chili,
* sól, pieprz,
* 1/2 łyżeczki mielonego chili,
* 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
* 1 kostka rosołowa ( użyłam 2 domowych z tego przepisu),
* 1 łyżeczka oliwy do smażenia ( u mnie olej kokosowy ),
* 2 łyżki dobrego keczupu,
Przygotowanie :
Papryki umyj, wyjmij gniazda nasienne i nasiona, pokrój w paski.
Pomidory pokrój na dowolne kawałki - jeśli chcesz możesz je sparzyć i zdjąć skórkę ja tego nie robię.
Cebule obierz i pokrój w pół plasterki.
Cukinie umyj i wydrąż pestki ze środka, pokrój na kawałki 1cm na 1cm - jeśli chcesz możesz też cukinie obrać.
Warzywa ( poza cukinią ) zmieszaj razem i podziel na 3 części.
Piersi z kurczaka umyj i pokrój na kawałki 1cm na 1 cm, przypraw solą, pieprzem, łyżeczką natki pietruszki i szczyptą płatków chili, dokładnie wymieszaj.
Do dużego garnka wlej odrobinę wody, tak aby zakryła dno, i dodaj pierwszą cześć warzyw.
Przykryj i duś na wolnym ogniu około 10 minut - do czasu aż warzywa zmiękną.
W między czasie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor.
Do garnka dodaj drugą część warzyw i kostkę rosołową. Zmieszaj i duś przez kolejne 10 minut.
Następnie dokładamy ostatnią część warzyw, cukinię, kurczaka, pozostałe przyprawy i kechup. Zamieszaj dobrze i duś na wolnym ogniu około 15 minut.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)