5 października 2015

Dietetyczne leczo z kurczakiem.

Uwielbiam leczo i mogłabym je jeść i jeść... Najbardziej lubię takie tradycyjne z kiełbasą i dużą ilością pomidorów ale to dzisiejsze też jest super :) kiełbasę z powodzeniem zastąpiłam piersią z kurczaka i  szczerze Wam powiem, że nie spodziewałam się że to będzie takie dobre.
Koniecznie musicie spróbować ! Tym bardziej, że cały czas przygotowań i gotowania to około 45 minut :)

Na blogu  znajdziecie także przepisy  na tradycyjne leczo ( jeden z najstarszych przepisów ) i  leczo wegetariańskie






Składniki :                                            ( 4-6 porcji )

* 3 kolorowe papryki,
* 3 duże pomidory,
*2 średniej  wielkości cebule,
* 300-400 g  cukinii lub kabaczka,
* 2 piersi z kurczaka ( około 250 g ),
* 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
* szczypta płatków chili,
* sól, pieprz,
* 1/2 łyżeczki  mielonego  chili,
* 2 łyżeczki  słodkiej  mielonej  papryki,
* 1 kostka rosołowa ( użyłam 2 domowych z tego przepisu),
* 1 łyżeczka oliwy do smażenia ( u  mnie olej  kokosowy ),
* 2 łyżki dobrego keczupu,



Przygotowanie :

Papryki umyj, wyjmij  gniazda nasienne i nasiona, pokrój w paski. 

Pomidory pokrój na dowolne kawałki -  jeśli  chcesz możesz je sparzyć i  zdjąć skórkę ja tego nie robię. 


Cebule obierz i  pokrój  w pół plasterki. 


Cukinie umyj i  wydrąż pestki ze środka, pokrój na kawałki 1cm na 1cm -  jeśli  chcesz możesz też cukinie obrać. 


Warzywa ( poza cukinią ) zmieszaj  razem i  podziel na 3 części. 

Piersi z kurczaka umyj i  pokrój  na kawałki  1cm na 1 cm, przypraw solą, pieprzem, łyżeczką natki pietruszki i szczyptą płatków chili, dokładnie wymieszaj. 

Do dużego garnka wlej  odrobinę wody, tak  aby  zakryła dno, i  dodaj  pierwszą cześć warzyw.
Przykryj i  duś na wolnym ogniu około 10  minut -  do  czasu aż warzywa zmiękną.

W między  czasie na patelni rozgrzej  łyżkę oliwy i  podsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor.

Do  garnka dodaj drugą część warzyw i  kostkę rosołową. Zmieszaj i duś przez kolejne 10  minut.

Następnie dokładamy ostatnią część warzyw, cukinię, kurczaka, pozostałe przyprawy i kechup. Zamieszaj dobrze i  duś na wolnym ogniu około 15 minut.

Dopraw do  smaku  solą, pieprzem i  chili. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!