22 października 2015

Pęczotto z leśnymi grzybami.

Ci z Was, którzy czytają mnie od jakiegoś czasu, wiedzą iż nie jestem fanką grzybów ( lubię zbierać ) w przeciwieństwie do  mojego połówka. To danie przygotowałam właśnie z myślą o nim.. W prawdzie wymaga trochę czasu i  stanie przy kuchni, ale co do czego jest  bardzo  proste.

Jeśli nie masz świeżych grzybów leśnych możecie użyć  suszonych - około 40  gram, wcześniej namoczonych w bulionie. 





Składniki :

* szklanka grzybów leśnych,
* 1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę,
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 szklanka pęczaku,
* 3 szklanki (750 ml ) bulionu,
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżeczki posiekanego tymianku,
* tarty parmezan,



Przygotowanie :

Grzyby podziel  na dwie części -  jedną pokrój w kawałki a drugą w plasterki.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj  grzyby pokrojone w plasterki i  podsmaż na złoty  kolor.
Zdejmij z patelni i odłóż na bok.

Na tej  samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i grzyby podsmaż chwilę.
Dorzuć pęczak, tymianek i czosnek, po chwili dolej pierwszą łyżkę bulionu.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Gdy tylko bulion się wchłonie dodawaj następną porcję.
W sumie gotowanie zajmie około 45 minut i pęczak  powinien być miękki.

Pod koniec gotowania dodaj wcześniej podsmażone grzyby.

Podawaj lekko pospane tartym parmezanem.


WERSJA DO  DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )


1 komentarz:

  1. Interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Thx for sharing

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!