Jeśli nie masz świeżych grzybów leśnych możecie użyć suszonych - około 40 gram, wcześniej namoczonych w bulionie.
Składniki :
* szklanka grzybów leśnych,
* 1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę,
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 szklanka pęczaku,
* 3 szklanki (750 ml ) bulionu,
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżeczki posiekanego tymianku,
* tarty parmezan,
Przygotowanie :
Grzyby podziel na dwie części - jedną pokrój w kawałki a drugą w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj grzyby pokrojone w plasterki i podsmaż na złoty kolor.
Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i grzyby podsmaż chwilę.
Dorzuć pęczak, tymianek i czosnek, po chwili dolej pierwszą łyżkę bulionu.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Gdy tylko bulion się wchłonie dodawaj następną porcję.
W sumie gotowanie zajmie około 45 minut i pęczak powinien być miękki.
Pod koniec gotowania dodaj wcześniej podsmażone grzyby.
Podawaj lekko pospane tartym parmezanem.
WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )
Interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Thx for sharing
OdpowiedzUsuń