12 grudnia 2015

Czekoladowe muffiny z suszoną żurawiną.

Pyszne muffiny z lekko korzennym aromatem i suszoną żurawiną świetnie pasują na przedświąteczne wypieki.
Przygotowanie zajmuje mało czasu i nie wymaga żadnych specjalnych zdolności ;) 





Składniki :                                                             ( na 12 -15 muffinek ) 

* 2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki  cukru, 
* 2 płaskie łyżeczki proszku do  pieczenia, 
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
* 3 łyżki  kakao, 
* 1 łyżeczka przyprawy  do  piernika, 
* 3/4 szklanki maślanki, 
* 1/3 szklanki mleka, 
* 60 g  rozpuszczonego  masła, 
* 1 jajko, 
* 150 g  suszonej żurawiny, 



Przygotowanie : 

W dużej  misce zmieszaj składniki  suche : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i  przyprawę korzenną.

W mniejszej maślankę, mleko, masło i  jajko.

Dodaj mokre składniki do  suchych i  dobrze wymieszaj, dosyp żurawinę i  zamieszaj. 


Gotowe ciasto nakładaj do 3/4 wysokości  papilotek.
Wstaw do  nagrzanego do  180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.

Wyjmij n kratkę do ostygnięcia.

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!