24 listopada 2015

Orkiszowy chleb na zakwasie ze śliwką.

Niedawno na blogu opublikowałam przepis na zakwas żytni do chleba ( TUTAJ ), dziś pierwszy przepis na chleb!
Recepturę dostałam od Ewci ( dziękuje kochana ) i piekłam z niej  chleb już kilka razy - ten pierwszy udało mi się sfotografować. 



Zawsze wychodzi, jest pyszny i  bardzo prosty do  zrobienia. Co prawda potrzebujesz około 17 godzin, ale roboty tak  na prawdę jest na 15 minut ! 
Także nie zniechęcaj się czasem wyrastania chleba i działaj bo warto. Serio.  
Do tego bochenka dodałam suszone śliwki - P Y C H A !



Składniki :                                                ( na 1 bochenek )

* 0.5 kg  mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 
* 0,5 szklanki ( 1250 ml ) czynnego zakwasu, 
* 1 płaska łyżeczka soli, 
* 1 łyżeczka miodu / syropu klonowego / melasy / itp, 
* 80 g  suszonych śliwek, 
* woda, 
* mąka do posypania, 

Przygotowanie :

Przygotowanie tego chleba można by podzielić na kilka etapów, z czego każdy nie zajmie Wam więcej niż kilka minut.  Chleb należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej wieczorem ( jeśli chcecie upiec go w poniedziałek, musicie zacząć w niedziele wieczorem ).

Więc...

Pierwszego dnia wieczorem w duże  misce zmieszaj 250 g  mąki, 125 ml czynnego zakwasu i 250 ml  zimnej wody, przykryj ściereczką i odstaw na 12 godzin.

Następnego dnia rano ( lub po prostu po upływie 12 godzin ), dodaj pozostałą mąkę, łyżeczkę soli, łyżeczkę miodu, 60 ml wody ( 1/4 szklanki ) i śliwki.

Ciasto  zagnieć podsypując mąką i  gotowe przełóż na foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj ściereczką i odstaw na 5 godzin - tutaj  czas może być różny. Jeśli Twój zakwas jest  młody wyrastanie ciasta zajmuje dłużej niż w wypadku "starego" zakwasu - chleb jest  gotowy do pieczenia kiedy  wychodzi z foremki, mogą wystarczyć 2 godziny. 

Gdy chleb będzie gotowy do pieczenia posmaruj jego wierzch wodą i wstaw do nagrzanego do 200  stopni piekarnika. Piecz około 45-55 minut.
Chleb jest gotowy  jeśli usłyszysz "głuchy" dźwięk przy pukaniu w dno blaszki.

Chleb wyjmij z foremki i odstaw na kratkę do  ostygnięcia.

Nie krój gorącego. 


WERSJA DO  WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek ) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!